Susret skupine “Zajednica i rast” 20. 3. 2019.

Nastavljena su razmatranja na temelju knjige Jean Vaniera “Zajednica i rast”.

Ovog puta svoja razmatranja su iznijele Ivana, Vlatka i Ankica. Na kraju susreta smo primili blagoslov i molitvu za predanije služenje u Zajednici!

 

Drugi poziv

Svi mi ulaskom u Zajednicu želimo upoznati Boga, služiti mu i činiti divna djela za Gospodina. Međutim nije uvijek sve kako bismo mi željeli i ne ispunimo uvijek svoja očekivanja. Tada doživimo razočaranje, poniženje, želimo napustiti sve, osjećamo se beskorisno, vise nas ne cijene i dolazimo u stanje osamljenosti. Osjećamo se sami u svijetu zbrke. Ta patnja nije uzaludna ako je pokušavamo riješiti uz Božju pomoć… molitvu i razmatranje. Problem postaje veći ako iz stanja usamljenosti bježimo u svijet buke, zaokupimo se svjetovnim stvarima ta rana ostaje. Biva dublja i veća. Nitko ne voli osjećaj usamljenosti pa bježimo tako ili u drugu zajednicu ili neke druge veze…brak…samo da bi prekrili taj osjećaj ali nikako to nije rješenje. Produbljujemo ranu koja može dovesti do stanja depresije i osjećaja krivnje zbog prošlosti. Moramo se osloboditi osjećaja osamljenosti…napuštenosti i otvoriti srce za Gospodina. Samo On može izliječiti svaku nasu ranu i slabost. Samo u Njemu imamo puninu života. Bas takve nas treba…takve ljubi… samo mu dopustimo.

Od velikodušnosti do osluškivanja
Kako prepoznajemo potrebe braće i sestra u zajednica u duhovnom i materijalnom smislu, ponekad je dovoljan osmijeh topla riječ i razgovor i podijele svoje patnje s osobom braćom i sestrama i kroz savijete jedni drugima budemo od velike koristi… posebno doživjeti u patnji da nisi sam… pomagati braći i sestrama i postupati kao prema predmetu milostinje i biti pred Bogom opravdani ili prići u ljubavi i vidjeti u njima Krista….
Ljubiti braću i sestre u biti ljubiti i vidjeti i pomoći Kristu koji živi u njihovom srcu….

 

Molitva, služenje i zajednički život

Služenje u zajednici može početi tako da zajednica teži pomoći najpotrebnijima , siromašnima. Ali ako to služenje ostane samo na izvanjskom iako pronalazi u sebi težnju za unutarnjim molitvenim životom, rast zajednice je zaustavljen. S druge strane zajednice koje počinju s molitvom i pogledom usmjerenim prema Gospodinu te vremenom uviđaju potrebu da pomažu siromašnima,  postaju znak zdrave zajednice. Tri elementa zajednice su: molitva, blizina i pomoć siromašnima i svijest o povezanosti u jedno tijelo. To su uvjeti da bi zajednica bila zdrava i rasla. Isus nas poziva na osobni odnos s njim, povezanost s zajednicom, a tek onda nas poziva na navještenje Radosna vijesti.

Zajednica i rast