Pronađoše Mariju, Josipa i novorođenče. Nadjenuše mu ime Isus.

Čitanje svetog Evanđelja po Luki 2,16-21

U ono vrijeme: Pastiri pohite u Betlehem i pronađu Mariju, Josipa i novorođenče gdje leži u jaslama. Pošto sve pogledaše, ispripovjediše što im bijaše rečeno o tom djetetu. A svi koji su to čuli divili se tome što su im pripovijedali pastiri. Marija u sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svome srcu. Pastiri se zatim vratiše slaveći i hvaleći Boga za sve što su čuli i vidjeli kako im je bilo rečeno.

Kad se navršilo osam dana da bude obrezan, nadjenuše mu ime Isus, kako ga je bio prozvao anđeo prije njegova začeća.

Riječ Gospodnja

Odlomak Lukinog evanđelja koji je naviješten danas, na Svetkovinu Svete Bogorodice Marije i na dan kada obilježavamo početak nove građanske godine, u malo redaka, s puno dinamike i živosti nam svjedoči o kršćanstvu.
Pastiri su slavili i hvalili Boga zbog svega što su čuli i vidjeli.
U štalici, na slamici u običnom novorođenčetu prepoznaju Boga.
Raznose Radosnu vijest, upravo oni koji nisu bili na dobru glasu, oni slave i hvale Boga, kliču u radosti.
Marija nije poput pastira pokazivala radost uz poklik, nego je sve tiho pohranjivala u svoje srce.
To ne znači da je manje slavila, hvalila, i divila se onome koji ju je učinio majkom svoga sina.
Zato smo na početku Nove godine, početku koji je uvijek prožet dobrim željama, početku kada otkrivamo u sebi važnost slavljenja i hvaljena Boga. To je početak novog i boljeg svijeta. Stoga se poput pastira trebamo odvažiti na put “pohititi” iz vlastitih stavova, znanja, ograničenosti u nešto novo, jer svaki početak znači ostaviti nešto staro i krenuti u novo.

Potrebno je poput Marije prebirati sve događaje u svom srcu, odreći se onih loših, moliti za vodstvo i iscjeljenje svega što nije dobro i sveto, ostaviti prostora za djelovanje Duha Svetoga i prepustiti se poput Marije da se ispunja ono što se ima dogoditi u našem životu. Da hrabro poput pastira pohitimo Isusu u susret i hrabro navještamo Radosnu vijest.
Samo slava Božja može biti temelj novog početka i zalog mira među ljudima.
Zaviri danas u svoje srce. Otvori ga malom Isusu. Predaj Mu svoje najteže trenutke, On je zato postao čovjekom da preuzme na sebe tvoj teret i učini te čovjekom po svome srcu. Često kliči Bogu i raduj se poput pastira. Slavljenička pjesma ruši sve zidine. Puni srce evanđeoskom porukom i dok prebireš Božju riječ gledaj Isusa zajedno s Marijom.

Ivana

SV. MARIJA BOGORODICA