8.6.2019.

 

 

Dj 1,8 „Primit ćete snagu Duha Svetoga koji će sići na vas i bit ćete mi svjedoci.“

Lipanjsko jutro je svanulo, Sunce nakon duge kiše.  U crvenim majicama okupljamo se srca punog radosnog iščekivanja, polazimo autobusom put Banja Luke. Slavljenje, krunica Duhu Svetome, molitva za vozača, duhovnika, sudionike skraćuju petosatno putovanje i učiniše da i ne osjetimo težinu puta koji on obično donosi.

Samostan Zvijezda Marija nam je otvorio svoja vrata, pjesma i već priličan broj ljudi  nas dočekaše. Dobrodošlica i zanimljive pojedinosti o ovome trapističkom samostanu su prethodile uvodnoj molitvi fra Ive Pavića. Slavljenje, predvodi tim iz Sarajeva El Shadaj oraspoložiše srce za primanje krštenja i vatre Duha Svetoga. Sad je do nas, sve je do mene…

I odgovor na pitanje „ Kako služimo Gospodinu?“ je tako potrebno.

Sve je tako lako ovdje gdje svi postajemo kao  jedno, ovdje gdje i zaboraviš da postoji svijet i njegove zamke, ovdje gdje i duša zna da je stvorena za nebo – lakše je ovdje znati i prihvatiti identitet djeteta Božjega, identitet KKODS-a. O. Sebastijan nas vrati i u prošla stoljeća i nastanak Karizmatskog pokreta, te iznese kako su se Pape odnosili prema KKO i Duhu Svetom.

Upoznao nas je i s CHARIS-om koji će početi djelovati na Pedesetnicu  po cijelome svijetu, blagoslovljenom od Pape Franje. Nakon toga fra Tomislav moli molitvu za iscjeljenje naših rana i boli od začeća do današnjega dana. Hvala ti Gospodine za naše svećenike koji nam ustrajno i strpljivo pokazuju na jedini, pravi Put. Hvala ti na „Majci svih naroda“ i njenoj slici koja se časti u ovome samostanu a koju u povorci svećenici donesoše na oltar. Hvala ti na svima koji su nanovo rođeni kao i na istoimenoj Zajednici iz Botinca (ZG), koji nam predstaviše kako Duh Sveti djeluje kada ga se iskrenim srcem moli. Kako Bog na čudesan način oslobađa mlade od svakakvih ovisnosti i vraća ih u krilo Crkve, kad župljani zagovaraju postojeći i moleći. Posvjedoči nam i o važnosti cijelodnevnog, višednevnog Klanjanja Presvetom oltarskom sakramentu i kako je to  zajednica koja danas ima puno mladih članova, a u početku ju je činilo nekoliko “starijih žena”. Zajednica koja zagovara za cijeli hrvatski narod, za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu iz koje brojni članovi vuku korijene. Mogao nam je brat Lukenda još predstavljati ovo predivno Božije djelo, ali se približilo vrijeme za svetu Misu koju predslavi mons. Franjo Komarica, biskup banjalučki uz koncelebraciju brojnih svećenika. Pozva nas da budemo podložni poticajima Duha Svetoga pa nas On nikad neće napustiti. Duh Sveti djeluje i danas u našem životu, u životu svih ljudi i tako je to od Prve Pedesetnice, kad se spustio u obliku gorućih jezika na apostole i Mariju. Osjetit ćemo nutarnju snagu za učvršćivanje bogoslovnih kreposti. Posebno djelotvorne ljubavi koju ćemo pokazivati prema našim bližnjima. Onda će otpasti sumnjičavost naših biskupijskih, župnih voditelja. Preko nas Papa želi da Crkva zablista, da pođemo u svijet i naviještamo Radosnu vijest svakom stvorenju po zagovoru blažene djevice Marije, od koje ovisi spas svih naroda kako napisa blaženi Ivan Merz, zaštitnik laika posebno mladih.

Nakon misnog slavlja klanjali smo se Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu. Biskupova molitva i zahvaljivanje se nadopunjavalo slavljenjem tima Nanovo rođeni. Blagoslovi nas i sa slikom Majke svih naroda u procesiji pođosmo oko samostana. Pjesma i molitva su odzvanjale u noći punih srca Božje ljubavi sjedosmo u autobus koji nas poveze nazad našim biskupijama ,župama, kućama. Bože, pomozi nam da   tvoju Svetu vatru širimo ovim svijetom….

 

 

SUSRET ZAJEDNICA KKODS BANJA LUKA