Marta ga primi u kuću. Marija je izabrala bolji dio.

Čitanje svetog Evanđelja po Luki 10, 38-42

U ono vrijeme: Isus uđe u jedno selo. Žena neka, imenom Marta, primi ga u kuću. Imala je sestru koja se zvala Marija. Ona sjede do nogu Gospodinovih i slušaše riječ njegovu. A Marta bijaše sva zauzeta posluživanjem pa pristupi i reče: »Gospodine, zar ne mariš što me sestra samu ostavila posluživati? Reci joj dakle da mi pomogne.« Odgovori joj Gospodin: »Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo, a jedno je potrebno. Marija je uistinu izabrala bolji dio, koji joj se neće oduzeti.«

Riječ Gospodnja.

Današnja misna čitanja nas uvode u važnost kreposti gostoljubivosti.
Marta se trudila biti gostoljubiva i to je pokazivala na sve načine, ali Isus želi nešto više.
Primiti Isusa u svoju kuću ne znači staviti križ, sliku ili neko drugo obilježje na zid. Primiti ga znači i slušati ga.
Gostoljubivo primati Njegovu Riječ.
Marija je to prepoznala.
Pozorno ga sluša, do njegovih je nogu i posvetila je svu pažnju na slušanje. Samo tako ga primamo na način kao Učitelja.
Isus opominje Martu da se ne treba uznemiravati za mnogo i Isusova pohvala Mariji da je izabrala bolji dio, znači da i mi danas živimo opušteno, da život ne pretvaramo u natjecanje sa drugima bilo u materijalnom bilo u duhovnom smislu.
Svoju pažnju usmjerimo na ono bitno, ne prolazno, na Živu Riječ Božju, slušajmo i čitajmo, jer tako primamo Isusa u svoje obitelji.
Pretjerana trka i briga nas odvuku u pogrešnom smjeru, da često nemamo vremena zastati i poslušati što nam Gospodin govori.. A govori svakom osobno u osobnom susretu ako mu dopustimo.
Tražimo li ga? Slušamo li ga? Da li ga čujemo?
Spustimo se poput Marije, prihvatimo i mi opomenu koju je Marti izrekao, slušajmo i čut ćemo.
Tako ćemo ispuniti krepost gostoljubivosti.

Amen, aleluja.

Ivana

ŠESNAESTA NEDJELJA KROZ GODINU