Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge!

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

Iv 13, 31-33a.34-35

Pošto Juda iziđe iz blagovališta, reče Isus: »Sada je proslavljen Sin Čovječji i Bog se proslavio u njemu! Ako se Bog proslavio u njemu, i njega će Bog proslaviti u sebi, i uskoro će ga proslaviti! Dječice, još sam malo s vama. Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas, tako i vi ljubite jedni druge. Po ovom će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge.«

Riječ Gospodnja.

Uistinu je jako bitno i najbitnije imati otvorene oči i uši srca i duše da bismo mogli vidjeti i čuti sve ono što Gospodin stavlja pred nas. Kroz bogatstvo koje nam se nudi u svakoj riječi ovo nedjeljnih čitanja možemo primiti obilje, ukoliko nas naša duhovna sljepoća i gluhoća ne čini nesposobnima za primanje. Božja dobrota i milosrđe su neizmjerni, uvijek nam se nude i uvijek su s nama, ali naša ljudska slabost i nezahvalnost su naše breme koje nam ne dozvoljava podići glavu, podići glavu prema novom Jeruzalemu – šatoru Božjem s ljudima. Taj šator bi trebala biti naša srca koja uvijek imaju otvorena vrata za svog Gospodina i Gospodara, koji će, kako stoji u drugom čitanju ove nedjelje, otrti svaku suzu s naših očiju… i sve učiniti novo.

Naš Bog prebiva s nama i mi smo njegov narod! Njegova ljubav je s nama i to uvijek iznova dokazuje, i uči nas da je ljubav ta koja čini sve novo. Primjer svoje savršene ljubavi, Bog nam je pokazao u svom Jedinorođenom Sinu Gospodinu našem Isusu Kristu. Krist nam je pokazao što je prava ljubav, a onda dao i novu zapovijed da ljubimo jedni druge kao što je On nas ljubio. Ta ljubav je bezuvjetna, neizmjerna, strpljiva, dobrostiva… (1 Kor 13 poglavlje). Naša ljudska ljubav je najčešće računska, ograničena, uvjetovana. Zato nam je uvijek potrebno vapiti Gospodinu da svojom ljubavlju pročišćuje našu ljubav da bismo, uistinu, bili narod Božji i Isusovi učenici.

Neka se milost Božja spusti na sve nas, tako da ispunjeni Božjom ljubavlju, uistinu, postanemo pravi Isusovi učenici koji će po primjeru apostola svjedočiti svoju vjeru u uskrslog Gospodina. Neka nam uskrsli Gospodin pomogne da budemo radosni i ustrajni na ovom putu širenja Božjeg kraljevstva ljubavi. Aleluja!!!

Tonćika

PETA VAZMENA NEDJELJA