Isus ozdravi mnoge koje su mučile razne bolesti.

Čitanje svetog Evanđelja po Marku 1, 29-39

U ono vrijeme: Pošto Isus iziđe iz sinagoge, uđe s Jakovom i Ivanom u kuću Šimunovu i Andrijinu. A punica Šimunova ležala u ognjici. I odmah mu kažu za nju. On pristupi, prihvati je za ruku i podiže. I pusti je ognjica. I posluživaše im.

Uvečer, kad sunce zađe, donošahu preda nj sve bolesne i opsjednute. I sav je grad nagrnuo k vratima. I on ozdravi bolesnike – a bijahu mnogi i razne im bolesti – i zloduhe mnoge izagna. I ne dopusti zlodusima govoriti jer su ga znali.

Rano ujutro, još za mraka, ustane, iziđe i povuče se na samotno mjesto i ondje se moljaše. Potražiše ga Šimun i njegovi drugovi. Kad ga nađoše, rekoše mu: »Svi te traže.« Kaže im: »Hajdemo drugamo, u obližnja mjesta, da i ondje propovijedam! Ta zato sam došao.« I prođe svom Galilejom: propovijedao je u njihovim sinagogama i zloduhe izgonio.

Riječ Gospodnja.

Današnja misna čitanja posvješćuju nam da Bog dolazi u susret čovjeku patniku i spašava i duh i tijelo. Po trpljenju Bog nam omogućuje da se oslobodimo grijeha i živimo novim životom.

Ulomak iz današnjeg evanđelja nam govori kako Isus vraća ljudima zdravlje i tako očituje Božju dobrotu, te odgaja vjeru učenika, koji su pozvani da budu Njegovi svjedoci.

Isus je propovijedao s autoritetom i ostavljao dojam na one koji ga slušaju. Doživljavali su ga kao nekog tko se zanima za čovjeka. Donosio je ozdravljenje i istinu svima koji su došli k Njemu, a sam se povlačio u molitvu u kojoj je dobivao okrepu.

Pošto su izišli iz sinagoge Isus i Njegovi učenici ulaze u Petrovu i Andrijinu kuću. Učenici ohrabreni onim što su doživjeli u sinagogi, traže od Isusa, da pomogne ženi u potrebi, s povjerenjem se zauzimaju za nju. Isus je čuo njihovu molitvu, prima ženu za ruku i napušta je ognjica. Žena se podigla i počinje služiti, svjedočiti snagu ozdravljenja, koje donosi Isus. Svojim djelovanjem Isus konkretizira Božiju prisutnost i dobrotu za ljude koji ga prihvaćaju. Doticao je srca ljudi i u njih ugrađivao Božiju ljubav. Preko Isusa Bog pokazuje da se brine za ljude, da ih pohađa ulazeći u njihov život i trpljenja.

Isus i nas poziva da ga nasljeđujemo.

Isus je pronalazio vrijeme za molitvu i zajedništvo s Bogom, pa i onda kad je imao naporne dane s mnogo zahtjeva od ljudi. Iz ostvarenog zajedništva s Bogom  izvire snaga i ljubav kojom prihvaćamo druge ljude, one koje nam je darovao, da im obogatimo svagdašnji život  Božijom blizinom.

U svetoj euharistiji i mi se susrećemo s Isusom, i onda On s nama ide u našu svakodnevnicu, u naš dom i naš posao. Kad se nađemo u okovima svojih, slabosti, loših navika i grijeha, raznih teškoća, s povjerenjem iznesimo to pred Isusa. On nas želi osloboditi da ustanemo na novi život. Isus služi da bismo i mi služili.

Ozdravi me Isuse od mojih slabosti, daj da rastem u zahvalnoj  ljubavi, zbog načina na koji me svakodnevno odgajaš i pozivaš da služim. Amen.

Senka

PETA NEDJELJA KROZ GODINU