Duh Istine upućivat će vas u svu istinu.

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu 15, 26-27; 16, 12-15

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

»Kada dođe Branitelj koga ću vam poslati od Oca – Duh Istine koji od Oca izlazi – on će svjedočiti za mene. I vi ćete svjedočiti jer ste od početka sa mnom.

Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi. No kada dođe on – Duh Istine -upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi. On će mene proslavljati jer će od mojega uzimati i navješćivati vama. Sve što ima Otac, moje je. Zbog toga vam rekoh: od mojega uzima i – navješćivat će vama.”

Riječ Gospodnja.

Danas slavimo Pedesetnicu – Duhove. Dan kada je Isus poslao Duha Svetoga na apostole. Ujedno i rođendan Crkve.. pa na početku želim ti sretan rođendan Crkvo.

U današnjem evanđelju čitamo kako je Isus obećao apostolima poslati Branitelja! Još jedan naziv Duha Svetoga, Duh Istine koji će doći od Oca.
“Duh Istine će svjedočiti za mene, i vi ćete svjedočiti jer ste od početka sa mnom.”
Isus im dalje govori kako će ih Duh Istine upućivati u svu istinu.
“On će mene proslavljati jer će od mojeg uzimati i navješćivati vama. Sve što ima Otac moje je!”

Koliko su apostoli razumjeli ove riječi? Bili su spremni učiniti sve za svog Učitelja ali isto tako bili su svjesni svojih strahova, ograničenosti, slabosti… Ono najbitnije; bili su poslušni i ostali su u Jeruzalemu i čekali tu obećanu Silu u molitvi i zajedništvu.
Djela apostolska nam opisuju kako se dogodio izljev Duha Svetoga, pa ga uspoređuju sa šumom silnog vjetra sa neba koji je ispunio svu kuću. Na svakog se spustio po jedan ognjeni jezik i počeli su govoriti drugim jezicima i navještati veličanstvena djela Božja. Neki pak opisuju apostole kao opijene slatkim vinom.. Jer Duh Božji nema mjere..
Koje li radosti od apostola, nestale su sve prepreke, strahovi jer Duh Sveti progovara kroz njih, Duh Istine se očituje kako im je i obećano, sami Bog progovara kroz njih.
I mi smo po krštenju primili Duha Svetoga, pa ponovno po sakramentu Potvrde. Mi smo hram Duha Svetoga i čuvajmo to prebivalište čistim i neokaljanim.
Sveti Pavao kaže :”Po Duhu živite pa nećete ugađati požudi tijela! Jer tijelo žudi protiv Duha, a Duh protiv tijela!”

Neka nam svima Duh Sveti pomogne očuvati čistim svoj Hram, neka nas vodi i otkrije nam istinu u ovom svijetu kad je istina skrivena, kad nam podmeću svakakve laži i žele nas obmaniti, zavesti, danas kad se veliča tijelo, tjelesni izgled, kad vlada materijalizam i sve što nije od Duha. Neka se sila i snaga Duha Svetoga obnovi u svima nama da budemo neumorni svjedoci djela Božji… Neumorni navjestitelji Radosne vijesti!
Oče sveti, u ime Isusovo pošalji svoga Duha i obnovi lice zemlje.
Amen, Aleluja..

Ivana

PEDESETNICA. DUHOVI