“Radujmo se i radost naša neka bude  potpuna” (1 Iv 1.4)

Subota 18 listopada 2020 god, dan koji će obilježiti povijest Katoličke Karizmatske Obnove u Duhu Svetom u BiH. Taj dan u velebnoj crkvi Presvetog Trojstva u Novom Travniku odobren je i potpisan Statut Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetom BiH.

Godinama smo svi u zajednicama  molili i strpljivo čekali da naša Majka Crkva prigrli svoju djecu koja su vođena Duhom Svetim tragajući za živim Bogom išli jednim posebnim putem, molitve i služenja, putem slavljenja i radosti otkrivenja, putem evangelizacije i svjedočenja, ali uvijek unutar Crkve, poslušni svojim pastirima, ponizno služeći i ustrajno vjerujući da će Gospodin otvoriti put. I kao sto Sirah kaže: “Tko Bogu služi svim srcem svojim bit će uslišan, jer njegove se molbe dižu do oblaka. Molitva poniznog prodire kroz oblake i on nema mira dok ona ne dođe do Boga.” (Sir 35. 16-17).

Tako smo i mi služeći svim srcem svojim u našim zajednicama i moleći ustrajno usporedo radili u koordinaciji svih zajednica zajedno sa našim svećenicima – duhovnicima na priznanju. I usliša Bog svoju djecu. Dočekasmo taj dan puni Duha Svetoga zahvalni Nebu, srca prepunog radosti.

I dok smo to subotnje jutro još u mraku na odredištu za polazak, raspoznavali jedni druge i prepričavali kako smo se rano probudili, nismo mogli ni spavati kao mala djeca kad očekuju da će ujutro dobit obećani dar. Krenuli smo autobusom put Bosne. U autobusu krunica, radosna otajstva kroz koja osjećamo radost, osjećamo bliskost naše Nebeske Majke, ta ona nas je sve ove godine pratila i bdjela nad nama i nije slučajno da smo u njenom mjesecu, u mjesecu listopadske pobožnosti dobili to priznanje. Hvala Ti Marijo za sve, znamo da si nas Ti, zaručnica Duha Svetog prigrlila u svoje krilo, kao sto si i Duha Svetog prigrlila.

A iza krunice pjesma, radost, slavljenje i zahvaljivanje, molitva za susret u N. Travniku. I što smo bili bliže, oblaci su se sve vise razmicali, sunce je prigrijavalo, kao da su naše molitve tjerale oblake, da ustupe mjesto suncu. I bilo je tako, bez kapi kiše, koju su najavljivali. Čudesan ja naš Bog. I brda pomiče pred nama, a kamo li neće oblake. I stigosmo radosni pred crkvu Presvetog Trojstva. Vidno iznenađeni ljepotom i veličinom kuće Božje. Pa zar je i moglo bit drugačije, u ovoj velebnoj crkvi, sa našim ocem kardinalom Vinkom Puljićem, sa  pomoćnim banjalučkim biskupom fra Markom Semrenom, sa našim svećenicima i brojnim domaćim pukom, da ispunimo Ivanov poziv “Radujmo se i neka naša radost bude potpuna!” I bi potpuna. Od početka do kraja, od ulaska u crkvu do povratka kući radovali smo se slavili i zahvaljivali. Od radosnog dočeka župnika, pa kroz slavljenje i kroz sva predavanja naša srca su se širila, kao da su htjela napunit se utjehom i radošću za sve one teške trenutke i situacije kroz koje smo prolazili sve ove godine. Slavimo Gospodina i srcem i dušom i tijelom. Duh radosti zahvaća sve. Ruke su podignute put neba, kao da hoće uzdignuti onaj natpis što stoji visoko iznad oltara: “Mi smo bez Duha Svetoga kao trska koju ljulja svaki vjetar”.

Ali zato mi smo u Duhu Svetom čvrsti i postojani, sve ove godine, odolijevali svim vjetrovima i olujama. Znali smo tko je u našoj lađi i u čijoj je ruci kormilo. Kao što sv. Pavao kaže: “Poradi toga i ovo trpim, ali se ne stidim, jer znam kome sam povjerovao”.

U to smo uvjereni i potvrđeni i kroz slijedeća predavanja.

Pomoćni biskup banjalučki fra Marko nas poučava o Karizmatskom pokretu i obnovi u Duhu Svetom u Katoličkoj Crkvi. Pozorno slušamo o svemu onome što je dobro u ovom pokretu ali i o zamkama koje nas mogu odvesti na krivi put. Sažetak: “Budi Evanđelje, navještaj Evanđelje, svjedoci Evanđelje!”

U drugom predavanju Josip Bilandžija iz Zajednice “Nanovo rođeni” KKODS Hrvatske nam približava “Kulturu Pedesetnice” o kojoj govori i Papa Franjo. Svojim osobnim svjedočenjem i tumačenjem Djela apostolska 2 pogl. 42-47 ukazuje nam na Prvu kršćansku zajednicu.

Fra Tomislav Jelić duhovnik KKODS BiH nam rasvjetljuje “Novi život u Duhu Svetom.”

A onda u drugom dijelu fra Ivo Pavić nam donosi “Božju riječ, snagu u životu vjernika!”

Ovo je posebno bliska tema jer je u našim biskupijama ova godina proglašena Godinom Riječi Božje. Iza toga, molitva za ozdravljane, oslobađanje, iscjeljenje. Gospodin se proslavlja.

I na kraju onaj najljepši dio, zajedništvo u slavljenju svete Mise sa našim ocem kardinalom Vinkom Puljićem. Riječ sa Stola Gospodnjeg, a onda Euharistija, živi Bog kojeg smo susreli u svom životu, daruje nam i razlama kao Kruh živi s Neba sišao nama za spasenje. Ulazimo u najuzvišenije Otajstvo Ljubavi Božje i hranimo se Kruhom Živim. Koju milost od Boga mi imamo. I kako ne biti radosni do punine. Ovo je punina ovdje na zemlji, a tek ona punina potpunog sjedinjenja u vječnosti. Hvala ti Kriste! Radujemo se u Tebi!

I na kraju potpis kardinala na naš statut. Neizmjerna radost. Pa mi smo oduvijek u Crkvi, tj dio Tijela Kristova – Crkve, a sada naš put, naše poslanje naša vizija sve to kao struja milosti ulazi u Crkvu. Papa Franjo je rekao da je Obnova u Duhu Svetom tj karizmatski pokret struja milosti u Crkvi Kristovoj. Ovo je zaista milost.

Trenutak za pamćenje. Hvala ti Gospodine što smo sudionici ovog trenutka i ove Tvoje milosti. Pa Ti uslišao naše vapaje. O koliko nas ljubiš! I koliko nas Tvoja Crkva ljubi. Daj nam još milost da te nikad ne iznevjerimo i da Tvoju Crkvu ne iznevjerimo. Dali ste nam povjerenje! Oče kardinale hvala vam na ukazanom povjerenju. Hvala vam na ljubavi koju ste nam iskazali. Hvala i našim biskupima i svećenicima. Hvala bratu Mirku i svoj braci i sestrama, svima koji su se trudili i radili na ovome. Hvala župniku i domaćinima na izuzetnom dočeku i besprijekornoj organizaciji.

I na kraju jedno posebno HVALA našem duhovniku u Zajednici Emanuel fra Nikoli Spuževiću po kojem smo upoznali karizmatski pokret i put kako upoznati i slijediti Isusa. Hvala na svim poukama, na strpljivosti, na neumornom radu i ljubavi koju nam neprestano iskazuje na svoj tihi i samozatajan način. Hvala sto smo upoznali ovu radost zajedničkog života. Ma hvala svima i za to radujmo se i radost naša neka bude  potpuna!

Aleluja!

Branka Banožić

OSVRT NA MOLITVENO KARIZMATSKI SUSRET U NOVOM TRAVNIKU