Sin Čovječji došao je da život svoj dade kao otkupninu za mnoge.

Čitanje svetog Evanđelja po Marku 10, 35-45

U ono vrijeme: Pristupe Isusu Jakov i Ivan, sinovi Zebedejevi, govoreći mu:

»Učitelju, htjeli bismo da nam učiniš što te zaištemo.« A on će im: »Što hoćete da vam učinim?« Oni mu rekoše: »Daj nam da ti u slavi tvojoj sjednemo jedan zdesna, a drugi slijeva.« A Isus im reče: »Ne znate što ištete. Možete li piti čašu koju ja pijem, ili krstiti se krstom kojim se ja krstim?« Oni mu rekoše: »Možemo.« A Isus će im: »Čašu koju ja pijem pit ćete i krstom kojim se ja krstim bit ćete kršteni, ali sjesti meni zdesna ili slijeva nisam ja vlastan dati – to je onih kojima je pripravljeno.«

Kad su to čula ostala desetorica, počeše se gnjeviti na Jakova i Ivana. Zato ih Isus dozva i reče im:

»Znate da oni koji se smatraju vladarima gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Nije tako među vama! Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj! I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga. Jer ni Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge.«

Riječ Gospodnja.

Današnja misna čitanja posvješćuju nam da je veličina kršćanina u tome da drugom služi, prihvaćajući žrtve. Uzor je Isus, Sluga, čije trpljenje mnoge opravdava, koji prihvaća patnje i slabosti grešnika, prinosi sebe kao žrtvu pomirnicu i tako postaje naš posrednik, koji nam pomaže da bi postigli spasenje.

U ulomku iz današnjeg Markova evanđelja, Isus nas želi poučiti, da Bog ispunja našu težnju za srećom, preko iskušenja i protivljenja.

Sinovi Zebedejevi se nastoje domoći boljeg položaja od drugih, htijući iskoristiti Isusa za svoju korist i slavu. Oni ne shvaćaju da je Isusova slava u poniženju sve do smrti. Oni predstavljaju slabu, zemaljsku, ograničenu i grešnu ljudsku narav, rade za vlastiti uspjeh, veličajući sebe, a isključujući druge. Umjesto da slušaju Isusa i traže njegovu volju, oni žele da Isus vrši njihovu volju.Isus ih pita “Možete li piti čašu koju ja pijem..?” što znači “Hoćete li poći za mnom, propovijedati ono što ja propovijedam, noseći se sa svim zahtjevima službe, pa čak i samom smrću?”

I mi često idemo Isusu, sa svojim molitvama, tražeći da ih usliši ne osluškujući Njega, nego tražimo da On sluša nas, jer nemamo sliku Boga, Oca, koji ljubi i odgaja svoju djecu, jer ih želi vidjeti sretne u kući Oca Nebeskog. Bog zna što je za nas najbolje, ispunja svoja obećanja, a ne naše želje, koje nekada nisu dobre za nas, a ono što nam Bog želi dati je uvijek dobro, oslobađajuće i spasiteljsko.

Ponizni i plemeniti povjerovaše Isusu i postadoše ljubavlju bogati i neuništivi, umirali su i “nicali” jer sve zemaljsko zlo ne može poraziti ljubav i dobrotu.

Gospodine, oslobodi me od svake žudnje za vlašću, čašću i uspjehom. Daj mi snage tražiti i prihvaćati tvoju volju. Amen.

Senka

DVADESET I DEVETA NEDJELJA KROZ GODINU