Dvojica hodočasnika penjala su se neprohodnim putom šibani hladnim vjetrom. Spremala se snježna vijavica. Udari vjetra s ledenih grebena fijukali su kroz pukotine stijena. Njih dvojica mučno su se probijala; znali su da će se izgubiti u snježnim nanosima ako ne stignu na vrijeme do skloništa.

Dok su; zabrinuti i zaslijepljeni susnježicom uzmicali uz rub ponora, začuju jauk. Neki jadnik pao je u provaliju, ostao nepokretan i sada traži pomoć.

Jedan od njih reče: „ To je njegova sudbina, suđeno mu je da tako umre. Požurimo se ili ćemo završiti kao i on.“ I žurno pođe naprijed probijajući se kroz vjetar.

Drugi se ipak sažali, siđe liticom, nađe stradalnika, stavi ga na leđa i ponovno se uspne do kozje staze. Smrkavalo se. Puteljak je bio sve mračniji.

Hodočasnik koji je na leđima nosio ranjenika bijaše znojan i iznemogao kad ugleda svjetlo svratišta. Hrabrio je stradalnika da izdrži. Odjednom se spotaknu o nešto ispruženo preko staze. Pogleda i ne mogaše suzdržati užas koji ga je spopao; pod nogama mu je ležao mrtav njegov prijatelj s putovanja, smrznuo se.

On je izbjegao istu sudbinu samo zato jer je na leđima nosio jadnika kojega je spasio iz provalije. Njegovo tijelo i napor od nošenja prikupili su dovoljno topline da samome sebi spasi život.

 

„ Samo ljudska toplina može nas spasiti

od hladnoće koja je zahvatila svijet.“

„ Najveća ljubavna priča svih vremena

sadržana je u maloj bijeloj hostiji. „

Dva hodočasnika