Nakon osam dana dođe Isus, stane u sredinu i reče: »Mir vama!«

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu 20,19-31

Uvečer toga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: »Mir vama!« To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: »Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.« To rekavši, dahne u njih i kaže im: »Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.«

Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: »Vidjeli smo Gospodina!« On im odvrati: »Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.«

I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: »Mir vama!« Zatim će Tomi: »Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.« Odgovori mu Toma: »Gospodin moj i Bog moj!« Reče mu Isus: »Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!«

Isus je pred svojim učenicima učinio i mnoga druga znamenja koja nisu zapisana u ovoj knjizi. A ova su zapisana da vjerujete: Isus je Krist, Sin Božji, i da vjerujući imate život u imenu njegovu.

Riječ Gospodnja.

U današnjem evanđelju čitamo kako se Isus u kazao svojim učenicima.
Zbunjeni i uplašeni za svoj život od Židova, osmoga dana nakon Uskrsa sjedili su u maloj sobi, u strahu, nemiru i prebirali po mislima Isusove riječi i obećanja koja im je dao još za života.
Tada dolazi On i pozdravlja ih sa “Mir vama!”
Koje li radosti od učenika… Vide svoga Gospodina… Donosi im toliko potreban Mir… Pokazuje im svoje rane i proboden bok i ponovno im reče: “Mir vama!”
Daje im svoj mir… mir koji liječi, iscjeljuje, otvara pogled…
Kako li je zaigralo srce učenicima, koja se radost razlila, pale su ljuske sa njihovih očiju… Svjedoče pobjedi života nad smrću, pobjedi svijetla nad tamom,svjedoče pojavi Milosrđa u naličju čovjeka. Udahne u njih Duha Svetoga i nestane.
Ovom događaju nije nazočio Toma. Iako su mu svjedočili drugi učenici nije im povjerovao da je to bio Gospodin. Dok ne vidim njegove rane i proboden bok neću vjerovati.
Toma postavlja uvjete…! A mi? Da li smo i mi poput Tome ponekad postavljali uvjete, granice do kojih ići, vjerovati, iako znamo da je Bog svemoguć, da je Njegovo milosrđe i ljubav bezuvjetna. Toliko puta nam se objavio i pomogao a opet sumnja, nevjera… zabrinutost.
Da izbriše svaku sumnju i nevjeru objavi se Tomi i dopusti da opipa rane i stavi prst u proboden bok. Iscjeliše Isusove rane Tominu nevjeru, postade vjeran jer mu tako reče Isus. Jer je vidio povjerova, a Isus reče: “Blaženi koji ne vidješe a vjeruju!”
Neka ovaj događaj izbriše svaku našu nevjeru, neka svete rane iscjele svaku našu sumnju da naša vjera ojača. I danas ima sumnjivih Toma, koji odbacuju važnost Crkve, imaju privatna poimanja Isusa. Neka takve dotakne Božje milosrđe i iscjeli ih… Jer ono najvažnije u ljudskom životu nije opipljivo rukom već dohvatljivo srcem i živom vjerom.
Priznajmo poput Tome Isusa svojim Gospodinom i Bogom jer Gospodnja se uzdignu desnica, Gospodnja se proslavi desnica.
Ne,umrijeti neću, nego živjeti i kazivati djela Gospodnja.

Amen, Aleluja.

Ivana

DRUGA VAZMENA NEDJELJA. NEDJELJA BOŽJEGA MILOSRĐA.