Riječ tijelom postala i nastani se među nama.

Početak svetog Evanđelja po Ivanu 1, 1-5.9-14

U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog. Ona bijaše u početku u Boga. Sve postade po njoj i bez nje ne postade ništa. Svemu što postade, u njoj bijaše život i život bijaše ljudima svjetlo; i svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze.

Svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakog čovjeka dođe na svijet; bijaše na svijetu i svijet po njemu posta i svijet ga ne upozna. K svojima dođe i njegovi ga ne primiše. A onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u njegovo ime, koji su rođeni ne od krvi, ni od volje tjelesne, ni od volje muževlje, nego – od Boga.

I Riječ tijelom postade i nastani se među nama i vidjesmo slavu njegovu – slavu koju ima kao Jedinorođenac od Oca – pun milosti i istine.

Riječ Gospodnja

Današnje evanđelje govori nam o Riječi. Prevažno i sveobuhvatno. Riječ koja je kod Boga i sam Bog.
Život, Svjetlo, Mudrost, Istina, Put!

U povijesti ljudskog roda Bog šalje čovjeka po imenu Ivan, koji svjedoči za Svjetlo i priprema mu put. Šalje zatim i svog Sina, Utjelovljenu Riječ, koja se rađa kao čovjek i svijetli i prosvjetljuje, vodi nas pravim putem, pokazuje nam Mudrost, istinu života. Susreće se s nama i komunicira s nama. Najbolji komunikolog koji je ikad hodao našom zemljom!

Obratimo se Njemu s dubokom poniznošću, došao je da nam bude Učitelj u našoj svakodnevici. Nama nedostaje iskustvo susreta koji nas ispunjavaju i obogaćuju ljepotom i smislom življenja.
Naši razgovori i rasprave sliče razgovorima gluhih ljudi koji jedni druge ne čuju, pa onda i ne razumiju. Nerazumijevanje se najčešće događa zbog toga što svatko za sebe misli da sve zna i grčevito se drži svojih uvida u život, ne pitajući se što Bog govori o životu. Hvatamo se za svoje znanje, ne pitajući se o Mudrosti. Ponosimo se svojim spoznajama ne žudeći za Istinom. Uznosito se busamo u svoje riječi i ne želeći čuti Riječ. Kada zanemarimo ili ne želimo čuti Riječ tj. da je Božji Sin Logos-Riječ.

Mudrost, Istina, Znanje i Spoznanje, onda poimanje istine i mogućnost komunikacije spuštamo na privatnu, ljudsku razinu i tako je dokidamo. Zaboravljamo da postoji ona prava, sve opća i apsolutna Istina u svjetlu koje možemo s drugima komunicirati tražeći istinu o svemu što govorimo.

Kada Bog dolazi među nas, postaje nam primjer našeg međusobnog razumijevanja i razgovora. Otvara nam mogućnost i daje jamstvo da naša istina može postati više od naše, privatne istine. Ona može biti čvrsta, pouzdana, stabilna, ako je prema Njemu modeliramo.
Evanđelist Ivan jasno nam tumači što se dogodilo dolaskom Sina Božjega na svijet. Pokazuje nam da Bog uspostavlja novi način komunikacije s čovjekom, progovara čovjeku na ljudski način. Poučava nas istinskoj komunikaciji temeljenoj na Riječi Mudrosti i na svjetlu Istine.

Bog je progovorio životom Svoga Sina, ne odustajući od svog vječnog plana da puninom života obdari svakog čovjeka. Svojim Svjetlom obasjao je svijet utiskujući Sebe u srca i pameti ljudi. On postaje uvjet međusobnog razumijevanja među ljudima. On je ta nepogrešiva istina koja je postala kriterij međusobnog shvaćanja i prihvaćanja u ljubavi.

Prihvatimo ga u Njegovoj punini i budimo Njegova djeca da nam se ne dogodi da postanemo žrtve svoje ludosti. Neka dođe među nas milost i istina iz krila Očeva po Mariji. Budimo svjedoci za Svjetlo!

Lidi

DRUGA NEDJELJA PO BOŽIĆU