Poravnite staze Gospodnje.

Čitanje svetog Evanđelja po Marku 1,1-8

Početak Evanđelja Isusa Krista Sina Božjega. Pisano je u Izaiji proroku:

Evo šaljem glasnika svoga

pred licem tvojim

da ti pripravi put.

Glas viče u pustinji:

“Pripravite put Gospodinu,

poravnite mu staze!”

Tako se pojavi Ivan: krstio je u pustinji i propovijedao krst obraćenja na otpuštenje grijeha. Grnula k njemu sva judejska zemlja i svi Jeruzalemci: primali su od njega krštenje u rijeci Jordanu ispovijedajući svoje grijehe.

Ivan bijaše odjeven u devinu dlaku, s kožnatim pojasom oko bokova; hranio se skakavcima i divljim medom.

I propovijedao je:

»Nakon mene dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan sagnuti se i odriješiti mu remenje na obući. Ja vas krstih vodom, a on će vas krstiti Duhom Svetim.«

Riječ Gospodnja.

Božja riječ druge nedjelje došašća poziva nas na obraćenje kako bi se što bolje pripremili na Gospodinov dolazak.
Evanđelje nam donosi susret sa Ivanom Krstiteljem kao pretečom Mesije.
Ivan je glas koji viče i nagovještava dolazak jačeg od njega. Ivan se pojavljuje u pustinji i obraća, poziva na priznanje grijeha i krsti u rijeci Jordan, ali najavljuje krštenje Duhom Svetim.
Toliko se dao da razglasi radosnu vijest da pripravi put Kralju u ljudskim dušama i srcima.

Čitamo da je Ivan jeo skakavce i bio odjeven u devinu dlaku. Tim činom nam želi pokazati šta je bitno… nije bitno odijelo da dočekamo Kralja… nije bitno sa čim hranimo svoje tijelo… duša… srce… nutrina… to je mjesto gdje On prebiva, gdje se rađa… to mjesto mora biti spremno za Njegov dolazak.

Koliko mi danas u iščekivanju Mesije posvećujemo pažnje na vanjštinu koliko na čistoću srca, mjesto gdje će se roditi Isus? Pozvani smo da poput Ivana navještamo dolazak Kralja. On nas danas želi učiniti vatrenim kršćanima, svjedocima da je On već došao, da dolazi i da će doći. On želi danas nas utješiti i ohrabriti. I po nama želi druge podržati i poduprijeti na njihovu napornom putu prema Bogu spasenja, utjehe i vječnog života.

Apostol Petar u današnjem drugom čitanju upućuje poziv da živimo sveto i besprijekorno pred Bogom ali nas ohrabruje da nam Bog i danas obećava svoju ljubav i nježnost unatoč našoj bijedi i grijesima.
Mesija koji dolazi neće svoju božansku moć upotrijebiti da satre i uništi nego da spasi.
Neka nam ovo današnje evanđelje bude poticaj da se poput Ivana borimo za spas duša, za čisto srce i ravne staze za dolazak našeg Kralja.

Ivana B.

DRUGA NEDJELJA DOŠAŠĆA