Pastir dobri život svoj polaže za ovce.

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu 10,11-18

U ono vrijeme: Reče Isus:

»Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce. Najamnik – koji nije pastir i nije vlasnik ovaca – kad vidi vuka gdje dolazi, ostavlja ovce i bježi, a vuk ih grabi i razgoni: najamnik je i nije mu do ovaca. Ja sam pastir dobri i poznajem svoje i mene poznaju moje, kao što mene poznaje Otac i ja poznajem Oca i život svoj polažem za ovce. Imam i drugih ovaca, koje nisu iz ovog ovčinjaka. I njih treba da dovedem i glas će moj čuti i bit će jedno stado, jedan pastir. Zbog toga me i ljubi Otac što polažem život svoj da ga opet uzmem. Nitko mi ga ne oduzima, nego ja ga sam od sebe polažem. Vlast imam položiti ga, vlast imam opet uzeti ga. Tu zapovijed primih od Oca svoga.«

Riječ Gospodnja.

Danas je nedjelja Dobrog Pastira. Poslušati ćemo svjedočanstvo djelovanja u ime Isusa (Petar), o najvećoj milosti što nam daje Uskrsli. U njemu i po njemu smo djeca Božja. To je već sadašnje stanje, koje je još pokriveno prolaznošću, obličjem ovovremenosti. Nakon ovozemaljskog života naše će se pravo stanje djece Božje potpuno očitovati jer ćemo gledati Boga licem u lice, živjeti s njim i u najtješnjoj intimnosti i u potpunom sjedinjenju u ljubavi.

Današnje Ivanovo evanđelje naglašava razliku između najamnika koji bježe kad vuk dođe i Isusa kao dobrog pastira, koji se osjeća ljubljenim od Oca, koji polaže život za ovce. Isus je svoj život dao za sve ljude koji žele prihvatiti dar njegove ljubavi. Ide pred stadom, njegovi poznaju njegov glas i slijede ga. Ide ispred stada i krči im put, izlaže se pigibelji i svojim životom štiti svoje i čini sve da nađe zalutalu ovcu. Za njim idu koji to žele iz slobode i ljubavi.

Da bi se nastavio kroz povijest sveopći pokret okupljanja raspršene djece Božje, Isus treba suradnike. Stalno poziva da molimo da se odazovu pozivu oni koji će nastaviti njegovu službu pastira.? Onaj tko uzima pastirski štap mora znati da svima bude poslužitelj.
Pastirskim štapom može se različito služiti. Ima pastira koji idu pred stadom koje osluškuje udarce štapa i ide za njim. Kod nas u svijetu možemo naći i primjere kad pastir ide za stadom i preuzima ulogu pastira goniča. To nije pravi pastir. Dobri pastir život daje, spremno služi i ne traži da bude služen. Što su vremena teža, veće je i iskazivanje žrtve. Neka nam dragi Bog osnaži um i srce, dušu i volju da rastemo u spremnosti na žrtvu. Budimo zahvalni i molimo za one koji nas vode na našem putu k vječnosti.

Lidi

ČETVRTA VAZMENA NEDJELJA