Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje

Lk 15,1-3. 11-32

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Okupljaju se oko njega svi carinici i grešnici da ga slušaju. Stoga farizeji i pismoznanci mrmljahu: “Ovaj prima grešnike i blaguje s njima.” Nato im Isus kaza ovu prispodobu:
“Čovjek neki imao dva sina. Mlađi reče ocu:
” Oče daj mi dio dobara koji mi pripada.” I razdijeli im imanje. Nakon nekoliko dana mlađi sin pokupi sve, otputova u daleku zemlju i ondje potrati svoja dobra živeći razvratno. Kad sve potroši, nasta ljuta glad u onoj zemlji te on počeo oskudijevati. Ode i pribi se kod jednog žitelja u onoj zemlji. On ga posla na svoja polja pasti svinje. Želio se nasititi rogačima što su ih jele svinje, ali mu ih nitko nije davao.
Došavši k sebi reče: “Koliki najamnici oca moga imaju kruha na pretek, a ja ovdje umirem od gladi! Ustat ću, poći svom ocu i reći mu:” Oče sagriješih protiv Neba i pred tobom! Nisam više dostojan zvati se sinom tvojim! Primi me kao jednog od najamnika.”
Usta i pođe svom ocu. Dok je još bio daleko, njegov ga otac ugleda, ganu se, potrča, pade mu oko vrata i izljubi ga. A sin će mu: “Oče! Sagriješih protiv Neba i pred tobom! Nisam više dostojan zvati se sinom tvojim.” A otac reče slugama: “Brzo iznesite haljinu najljepšu i obucite ga! Stavite mu prsten na ruku i obuću na noge! Tele ugojeno dovedite i zakoljite, pa da se pogostimo proveselimo jer sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!” I stadoše se veseliti.
A stariji mu sin bijaše u polju. Kad se na povratku približio kući, začu svirku i igru pa dozva jednog slugu da se raspita što je to. A ovaj će mu:
” Došao tvoj brat pa otac tvoj zakla tele ugojeno što sina zdrava dočeka.” A on se rasrdi i ne htjede ući. Otac tada iziđe i stane ga nagovara ti. A on će ocu: “Evo toliko ti godina služim i nikada ne prestupih tvoju zapovijed, a nikad mi ni jareta nisi dao da se s prijateljima proveselimo. A kad dođe ovaj sin tvoj koji s bludnicama proždrije tvoje imanje, ti mu zakla ugojeno tele.”

Nato će mu otac: “Sinko ti si uvijek sa mnom i sve moje – tvoje je. No trebalo se veseliti i radovati jer ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje, bijaše izgubljen i nađe se!”
Riječ Gospodnja

Ovu misao iz Evanđelja – Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje, možemo iskoristiti na način da se preispitamo u sebi koliko je i kakvo mrtvilo u nama samima. Svi smo grešni i samim tim smo u mrtvilu i bez pravog života odnosno života u slobodi djece Božje. Pitanje je tražimo li uistinu i želimo li pravi život odnosno život u izobilju? Taj i takav život nudi nam naš Nebeski Otac u svome Sinu, Gospodinu našem Isusu Kristu, kako kaže drugo čitanje ove nedjelje – novi smo stvorovi u Kristu i jedino u Kristu imamo sve. Tako imamo oproštenje grijeha i pomirenje s Bogom i novi život, život u milosti. Na taj milosni život pozvani smo svi – i oni blizu i oni daleko jer u Svetom pismu stoji da nije Božja ruka prekratka da spasi.
U prispodobi o izgubljenim sinu Isus nas želi poučiti, ali još više nam želi pokazati i dočarati ljepotu i veličinu ljubavi i milosrđa njegovog i našeg Nebeskog Oca.
Primjer mlađeg sina, koji svoju baštinu rasipa i uludo troši i na koncu kada sve izgubi i vraća se svom ocu, možemo iskoristiti za sebe. Jako je bitno da i mi,  nakon raznih lutanja ovim svijetom, uvijek se znamo vraćati odnosno obraćati se svom Bogu i tražiti milost. Bitno je iskreno se kajati i tražiti oprost. Samo na taj način možemo primiti ljubav koja je bezuvjetna i milosrđe koje je neiscrpno. To znači da naš Nebeski Otac  ne samo da prašta nego se i silno raduje i nagrađuje svako svoje dijete koje mu se obraća.
Također se možemo prepoznati i u ulozi starijeg brata onda kada nismo potpuno slobodni od bilo kojeg negativnog osjećaja prema drugima i onda kada se ne odnosimo dobro prema drugima. Onda kada nam smeta Božja dobrota prema drugima, kada mislimo da neki, koji po našem sudu nisu baš dobri, imaju nešto što mi mislimo da nisu zaslužili ili kada ne možemo biti radosni zbog uspjeha i radosti drugih i sl. potrebni smo obraćenja.

Sve ove i mnoge druge situacije nam pokazuju da smo jako potrebni milosrđa našeg Nebeskog Oca koji nas uvijek čeka raširenih ruku i raduje se svakom svom djetetu koje Ga traži. Zato slavimo Božje milosrđe i skupa sa psalmistom blagoslivljajmo Gospodina u svako doba i veličajmo i uzvisujmo Ime njegovo zajedno!

Tonćika

ČETVRTA KORIZMENA NEDJELJA