Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju.

Čitanje svetog Evanđelja po Marku 6,1-6

U ono vrijeme: Isus dođe u svoj zavičaj. A doprate ga učenici. I kada dođe subota, poče učiti u sinagogi. I mnogi što su ga slušali preneraženi govorahu: »Odakle to ovome? Kakva li mu je mudrost dana? I kakva se to silna djela događaju po njegovim rukama? Nije li ovo drvodjelja, sin Marijin, i brat Jakovljev, i Josipov, i Judin, i Šimunov? I nisu li mu sestre ovdje među nama?« I sablažnjavahu se o njega.

A Isus im govoraše: »Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju i među rodbinom i u svom domu.« I ne mogaše ondje učiniti ni jedno čudo, osim što ozdravi nekoliko nemoćnika stavivši ruke na njih. I čudio se njihovoj nevjeri.

Riječ Gospodnja.

U današnjim čitanjima možemo vidjeti kako se Riječ Božja naviještala kroz povijest narodima i često od tih naroda bila odbačena i ne prihvaćena.
U Prvom čitanju prorok Ezekiel naviješta Izraelcima proroka među njima, ali oni to ne prihvaćaju, naziva ih narodom odmetničkim, sinovima tvrdokorna pogleda i okorjela srca.

Isus također doživljava odbacivanje i ne prihvaćanje u svom Nazaretu. Ovo odbacivanje je tim više bolnije jer su ovo bili njegovi, pa se iz tog bolnog iskustva Isus pita i čudi njihovoj nevjeri.
Riječi istine i spasenja koje im je donio, mnogima je zasmetalo. Osjetili su da govori vrlo snažnim jezikom i vrlo brzo su ga odbacili.
Prorok doista govori u Božje ime, a lažni proroci u svoje ime. Prorok iznosi spasiteljski nauk koji ne treba podilaziti slušateljima. On oslobađa ljude da idu iznad svojih granica s Bogom koji nam pomaže pronaći istinu.
Danas mnogi ljudi funkcioniraju po ključu lažnih proroka.
Žive u ambijentu polu istina i laži kojim se oblijepe i stvore zid štiteći se od prave istine, one Božje koja prodire u središte srca i bića.

Bogu treba otvoriti srce i odreći se lažnih proroka, suočiti se sa istinom ma kakva god ona bila, ali to je često zahtjevno pa tražimo opravdanja.
I Nazarećanima je lakše bilo odbaciti nego se mijenjati.
I mi danas često idemo linijom manjeg otpora ne dopuštajući da nas Riječ Božja mijenja nego se zatvaramo u naše zone.
Isusov nauk se činio i njegovim sumještanima prezahtjevan i netolerantan čim su se pitali odakle njemu to što govori.
Tako čini svaki onaj tko se ne želi odreći svojih pogleda i ne želi da mu Isus Božji Sin ponudi jasniji uvid o Bogu.

Prihvatimo dakle Isusa kao istinskog proroka koji je došao probuditi našu savjest, odazovimo se pozivu i tako ćemo biti zaštićeni od lažnih proroka ovoga vremena. Ne budimo okorjela srca i ne odbacimo ne samo njegov nauk već i njegovu prisutnost među nama pa ćemo uživati mir i blagoslov.
Donosimo ga drugima bilo zgodno ili nezgodno, i kad znamo da ćemo biti odbačeni pronosimo istinu ovim svijetom.

Ivana

ČETRNAESTA NEDJELJA KROZ GODINU