Isus krenu sa svom odlučnošću prema Jeruzalemu. Za tobom ću kamo god ti pošao.

Čitanje svetog Evanđelja po Luki  9, 51-62

Kad su se navršili dani da bude uznesen, krenu Isus sa svom odlučnošću prema Jeruzalemu. I posla glasnike pred sobom. Oni odoše i uđoše u neko samarijansko selo da mu priprave mjesto. No ondje ga ne primiše jer je bio na putu u Jeruzalem. Kada to vidješe učenici Jakov i Ivan, rekoše: »Gospodine, hoćeš li da kažemo neka oganj siđe s neba i uništi ih?« No on se okrenu i prekori ih. I odoše u drugo selo.

Dok su išli putom, reče mu netko: »Za tobom ću kamo god ti pošao.« Reče mu Isus: »Lisice imaju jazbine, ptice nebeske gnijezda, a Sin Čovječji nema gdje bi glavu naslonio.«

Drugomu nekom reče: »Pođi za mnom!« A on će mu: »Dopusti mi da prije odem i pokopam oca.« Reče mu: »Pusti neka mrtvi pokapaju svoje mrtve, a ti idi i navješćuj kraljevstvo Božje.«

I neki drugi reče: »Za tobom ću, Gospodine, ali dopusti mi da se prije oprostim sa svojim ukućanima.« Reče mu Isus: »Nitko tko stavi ruku na plug pa se obazire natrag nije prikladan za kraljevstvo Božje.«

Riječ Gospodnja.

U današnjem prvom misnom čitanju slušamo o Božjem pozivu Elizeju, koji se odaziva bez obzira na materijalno bogatstvo i ljudske veze.
U poslanici Galaćanima sveti Pavao nam govori da Duh kojeg nam Isus šalje, osposobljava da odolimo svojoj sebičnosti, da živimo slobodno poštujući druge.
U ulomku današnjeg Lukina evanđelja Isus nas poučava da drugima ne namećemo istinu, već da je naviještamo onima koji žele o njoj razmišljati a pri tom prihvaćati nesigurnost i odbaciti sve što bi moglo biti zapreka poslanju.
Isus odlučno kreće u Jeruzalem prolazeći kroz Samariju gdje ga nisu htjeli primiti. Jakov i Ivan su povrijeđeni i žele spaliti to mjesto. Isus nije ukorio selo nego svoje učenike koji zbog nečije neljubaznosti i neprihvaćanja žele zapaliti cijelo selo. Isus se ne da zarobiti tuđim stavovima i odbijanjem, On vrši volju Oca svojega i ide dalje u drugo selo. Isus nikog ne prisiljava da vjeruje u njega. Prvog učenika koji se sam nudi da ide za Isusom upozorava da treba biti spreman na materijalnu nesigurnost, skromnost i raspoloživost. Drugog učenika zove “Pođi za mnom” ali on traži odgodu, dok se pobrine za oca, Isus ne želi da ostavi svoje bližnje, nego da ga to ne zarobljava i ne udaljuje od njega. Tko krene za Isusom nema vraćanja na stari grešni život.
I mi često budemo povrijeđeni, kada ulažemo trud i napor, a nema rezultata. Kao Ivan i Jakov i mi bismo nekad uzeli pravdu u svoje ruke, loše pomislimo o drugome, kada nas vrijeđa, ne prihvaća, suočavamo se sa nepravdom i nasiljem. Isus nas poučava da se ne raspravljamo, nego da idemo dalje,da ne dopustimo da mržnja drugog u nama rađa mržnju i da se tako umnožava zlo. Isus nas poziva da se ne damo obeshrabriti, nego da što čvršće prionemo uz njega, da bi imali više gorljivosti i revnosti za molitvu i žrtvu za one koji nas odbijaju.Bog želi da mu darujemo srce, On traži potpuno predanje.
I u današnjem vremenu netko ne želi Isusa, a netko mu se predaje svim srcem. Kada se otvorimo Duhu Svetomu, On u nama uvijek iznova raspiruje ljubav
 I vodi nas. Mnogo toga što nam je bilo važno, prestaje biti važno.I ako imamo dom mi smo na putu, da ne bismo  zalutali trebamo Isusa da nas vodi kroz ovozemaljski život i kroz smrt, u kuću Očevu, u svoj vječni stan.
Pomozi mi Gospodine, da svoje zemaljske obveze, radosti i žalosti, podložim vrhunskoj vrijednosti tvoga Nebeskog Kraljestva, koje je dostupno u Isusu Kristu.  Amen.
Senka
TRINAESTA NEDJELJA KROZ GODINU