Uzmi dijete i njegovu majku te bježi u Egipat!

 Čitanje svetoga evanđelja po Mateju 2,13-15.19-23

 Kad mudraci otiđoše, gle, anđeo se Gospodnji u snu javi Josipu: »Ustani«, reče, »uzmi dijete i majku njegovu te bježi u Egipat i ostani ondje dok ti ne reknem jer će Herod tražiti dijete da ga pogubi.« On ustane, uzme noću dijete i majku njegovu te krene u Egipat. I osta ondje do Herodova skončanja – da se ispuni što Gospodin reče po proroku: Iz Egipta dozvah Sina svoga.

Nakon Herodova skončanja, gle, anđeo se Gospodnji javi u snu Josipu u Egiptu: »Ustani«, reče, »uzmi dijete i njegovu majku te pođi u zemlju izraelsku jer su umrli oni koji su djetetu o glavi radili.« On ustane, uzme dijete i njegovu majku te uđe u zemlju izraelsku. Ali saznavši da Arhelaj vlada Judejom namjesto svoga oca Heroda, bojao se poći onamo pa, upućen u snu, ode u kraj galilejski. Dođe i nastani se u gradu zvanu Nazaret – da se ispuni što je rečeno po prorocima: Zvat će se Nazarećanin.

Riječ Gospodnja.

 

Primjer života Svete Obitelji je izvor za napajanje naših života za naše obitelji i zajednice. Ono što je najbitnije što čitamo u Matejevu evanđelju ove nedjelje kada slavimo Svetu Obitelj, je primjer svetog Josipa kao glave Svete Obitelji. Primjer njegove poslušnosti Bogu koji mu govori u snu po svom anđelu, pokazuje nam kako je bitno prihvatiti Božju volju u svom životu i ići Njegovim putem. Znamo da to uvijek nije lako i jednostavno. Nije uvijek lako razumjeti i prihvatiti Božju volju, ali strah Božji je onaj koji nas usmjerava na pravi put. Način na koji Gospodin nama govori je Njegova Riječ. U poslanici Kološanima sveti Pavao poručuje – Neka Riječ Kristova u svem bogatstvu prebiva u nama! Ukoliko Riječ Kristova bude prebivala u nama i ukoliko budemo crpsti iz tog izvora, imat ćemo blagoslov u svom životu i svojim obiteljima. Tako ćemo znati što nam je činiti, ali i da sve što činimo bude u Imenu Isusovu i u zahvalnosti našem Ocu Nebeskom.  Sveti Pavao nam poručuje i da imamo milosrdno srce odnosno srce koje prašta kao što je Gospodin oprostio nama, zatim da imamo srce ispunjeno ljubavlju jer je ljubav jedina veza savršene skladnosti, zatim da u našim srcima vlada Kristov mir i da imamo zahvalno srce. Također je potrebno imati dobrotu, poniznost u strpljivost jer je sve to potrebno da bismo imali skladne obitelji i zajednice. Hraneći se Božjom Riječi imamo milost da se poučavamo i prihvaćamo Božju volju za svoj život. Neka ta milost uvijek potiče naša srca da pjevamo svom Bogu psalmima, hvalospjevima i duhovnim pjesmama. Aleluja!

Tonćika

SVETA OBITELJ ISUSA, MARIJE I JOSIPA