Duh Sveti dozivat će vam u pamet sve što vam ja rekoh.

 

 Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu  14, 23-29

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

»Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti. Tko mene ne ljubi, riječi mojih ne čuva. A riječ koju slušate nije moja, nego Oca koji me posla.

To sam vam govorio dok sam boravio s vama. Branitelj – Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh. Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši. Čuli ste, rekoh vam: ’Odlazim i vraćam se k vama.’ Kad biste me ljubili, radovali biste se što idem Ocu jer Otac je veći od mene. Kazao sam vam to sada, prije negoli se dogodi, da vjerujete kad se dogodi.«

Riječ Gospodnja.

 

Kako veliko i vrijedno obećanje nam daje Isus u ovom ulomku Ivanova evanđelja. Što traži od nas? Da ga ljubimo i Riječ Njegovu čuvamo i nastanit ćemo se u domu Oca. Čemu teži moje srce, koga ljubi, do čije riječi mi je stalo? Ono jedino najvažnije do čega nam treba biti stalo je Isus. Čuvati Njegovu Riječ i po njoj živjeti. Samo tako ćemo imati puninu života. To nam treba biti cilj i smisao. Ostavio nam je svoju Riječ dok odlazi Ocu, a On i Otac su jedno. On i Riječ su jedno. Isus nas nikada ne ostavlja i ne napušta. Ostavlja nam obećanje na ponovni dolazak dok odlazi Ocu. Daje nam Duha Branitelja da vodi, poučava o svemu. Daje nam ga u punini ne kao svijet sto daje u ispraznosti i prolaznosti. Kao sto današnji psalmist kaže zbog toga bi svi narodi trebali slaviti Boga, jer nam se smilovao i blagoslovio nas. Neka svako srce uzljubi Isusa i živi po Njegovoj Riječi. Neka se u svima nama rodi novi Jeruzalem u kojem će kraljevati Bog u svoj slavi svojoj. Amen.

Ivana

ŠESTA VAZMENA NEDJELJA