Proda sve što ima i kupi onu njivu.

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju 13, 44-52

U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: »Kraljevstvo je nebesko kao kad je blago skriveno na njivi: čovjek ga pronađe, sakrije, sav radostan ode, proda sve što ima i kupi tu njivu.
Nadalje, kraljevstvo je nebesko kao kad trgovac traga za lijepim biserjem: pronađe jedan dragocjeni biser, ode, rasproda sve što ima i kupi ga.
Nadalje, kraljevstvo je nebesko kao kad mreža bačena u more zahvati svakovrsne ribe. Kad se napuni, izvuku je na obalu, sjednu i skupe dobre u posude, a loše izbace. Tako će biti na svršetku svijeta. Izići će anđeli, odijeliti zle od pravednih i baciti ih u peć ognjenu, gdje će biti plač i škrgut zubi.
Jeste li sve ovo razumjeli? « Odgovore mu: »Jesmo.« A on će im: »Stoga svaki pismoznanac upućen u kraljevstvo nebesko sličan je čovjeku domaćinu koji iz svoje riznice iznosi novo i staro.«
Kad Isus završi sve ove prispodobe, ode odande.
Riječ Gospodnja.

Danasnje evanđelje donosi dvije prispodobe o blagu i biseru. Počivaju na dvije osnovne poluge blago i biser.
Obadvije daju do znanja da se radi o velikoj vrijednosti, da zavrjeđuju svaki čovjekov napor kako bi ga zadobio u posjed.
Prva prispodoba govori o iznenadnom pronalasku blaga, ističe njegovu besplatnost.
Biser je predmet čežnje trgovca koji traga za njim.
Što je predmet naše čežnje?
Radnik na njivi i trgovac sve su prodali. Ostavili su mnogo da bi imali sve. No Kraljevstvo nije blago poput ostalih. Ono budi radost! Posebnu vrstu svijetla i plamena koji čovjeka nosi naprijed.

Moramo biti spremni za borbu za nebo, za Kraljevstvo.
Jedino je to blago koje zavrijeđuje svaki naš napor i rad.
Jesmo li pronašli istinsko blago u svom srcu, borimo li se za njega? Ostavljamo li sve kako bi zadobili Kraljevstvo?
Ono zaslužuje naše najveće napore i žrtve, naša odreknuća i nošenje križa, jer vrijedi više od svega blaga, dragulja i bisera na ovom svijetu.
Borimo se da ne budemo nejestive ribe koje će biti izbačene iz mreže, nego dbijmo i molimo da budemo spremni i raskajani svakoga trenutka stati pred sudište Božje.
Tko ima Boga ima sve. Bog je u stanju zadovoljiti sve naše želje, potrebe i aspiracije.
Pomozi nam Gospodine da spoznamo ljepote Kraljevstva Nebeskog, usred svih “vrijednosti” koje nudi ovaj svijet. Amen

Ivana

SEDAMNAESTA NEDJELJA KROZ GODINU