Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu.

Čitanje svetog Evanđelja po Marku 1, 12-15

U ono vrijeme: Duh nagna Isusa u pustinju. I bijaše u pustinji četrdeset dana, gdje ga je iskušavao Sotona; bijaše sa zvijerima, a anđeli mu služahu.

A pošto Ivan bijaše predan, otiđe Isus u Galileju. Propovijedao je evanđelje Božje: »Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!«

Riječ Gospodnja.

Božja milost nam uvijek daje nove prilike za nove početke, a korizmeno vrijeme je na osobit način milosno vrijeme. Tako na početku i ove korizme imamo priliku da dozvolimo djelovanju Božje milosti u našim životima.
Božja milost će u našim životima biti djelotvornija i okrijepljujuća ukoliko postanemo svjesni pritještenosti našeg duha tjelesnim, materijalnim i drugim stvarnostima i ukoliko spoznamo pravu istinu o sebi.
U takvom stanju potrebno je uzdići svoj duh u molitvi Bogu i težeći za Njegovim kraljevstvom mira i ljubavi bit ćemo obnovljeni, okrijepljeni i osnaženi za život u ljubavi i istini.

Svojim primjerom iz Evanđelja ove nedjelje i svim drugim primjerima, Isus nam pokazuje jedini pravi put kojim nas želi provesti k Ocu Nebeskom. To je put, kako kaže psalmist, koji grešnike nanj privodi, kojim ponizne u pravdi vodi i kojem uči malene.
Isusu su u pustinji služili anđeli, a i nama Gospodin poručuje da je zapovjedio anđelima da nas čuvaju na svim našim putovima. Svojim 40-dnevnim boravkom u pustinji, zatim čestim odlascima na samotna mjesta da bi molio odnosno razgovarao sa Ocem Nebeskim, Isus nam pokazuje kako čuvati svoj Savez s Bogom.

Znamo da je Bog uvijek vjeran svome Savezu s nama u kojem nam je poslao svog Sina, a znamo i to da smo po Isusu spašeni krštenjem. Zato svoje krštenje obnavljajmo čisteći svoju savjest i upravljajući svoje usrdne molitve dobrom Bogu koji je sama ljubav i dobrota. Na taj način ćemo i mi biti vjerni Savezu s Bogom.
Aleluja!

Tonćika

PRVA KORIZMENA NEDJELJA