Sve što ima Otac, moje je. Duh Sveti od mojega će uzimati i navješćivati vama.

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu 16, 12-15

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

»Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi. No kada dođe on – Duh istine – upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi. On će mene proslavljati jer će od mojega uzimati i navješćivati vama. Sve što ima Otac moje je. Zbog toga vam rekoh: od mojega uzima i – navješćivat će vama.«

Riječ Gospodnja.

U ovu nedjelju slavimo svetkovinu Presvetog Trojstva u kojoj se klanjamo Božanskom životu Oca, Sina i Duha Svetoga. To je život dubokog zajedništva savršene ljubavi, cilj svega stvorenoga svijeta-Bog. U Trojstvu vidimo i sliku Crkve u kojoj smo pozvani ljubiti kao što je Isus nas ljubio. Ljubav je konkretan znak koji pokazuje vjeru u Boga Oca, Sina i Duha Svetoga. Ljubav je prepoznatljivo obilježje kršćanina kao što je Isus rekao: ,,Po ovom će svi znati da ste moji učenici, ako budete imali ljubavi jedni za druge.” (Iv 13,35).

Nespojivo je da se kršćani međusobno mrze. Ali to je od sotone, on uvijek sije kukolj mržnje, on ne pozna ljubav. Ljubav je od Boga. Svi smo pozvani svjedočiti da je Bog ljubav. Bog nam je blizu, nije dalek i neosjetljiv na sve naše životne situacije. On je uvijek uz nas i dijeli s nama sve naše radosti i boli, naše nade i teškoće. Toliko nas ljubi da je došao na svijet i htio postati čovjekom ne da nas osudi nego spasi nas i svijet po Isusu Kristu.( Iv, 13,16-17). Tu ljubav je teško shvatiti ali je osjećamo kad mu se približimo. On nas uvijek čeka, oprašta nam i ljubi nas.

A Isusova ljubav koju osjećamo je Božja ljubav.
Duh Sveti je dar Isusa Krista, objavljuje nam božanski život, tako ulazimo u dinamizam Trojstva, ljubavi, zajedništva, uzajamnog služenja, dijeljenja. Onaj tko ljubi druge zbog same radosti koju daje ljubav je odraz Trojstva. Obitelj u kojoj vlada ljubav i uzajamno pomaganje je odraz Trojstva, župa u kojoj vlada ljubav, gdje se dijele duhovna i materijalna dobra je odraz Trojstva.
Prava ljubav ne pozna granice ali zna sebi postaviti granice da dođe u susret drugome, da poštuje slobodu drugoga.

U zajedništvu svake nedjelje slavimo zajedno euharistiju koja je poput gorućeg grma, u kojoj ponizno prebiva i objavljuje se Trojstvo. Zbog toga je Crkva stavila blagdan Tijelova nakon svetkovine Presvetog Trojstva.
Neka nam Djevica Marija, savršeno stvorenje Trojstva pomogne da od svog života u malim i velikim stvarima učinimo himan hvale Bogu Ljubavi!
Slava Ocu koji me je stvorio!
Slava Sinu koji me je otkupio!
Slava Duhu Svetomu koji me je posvetio!
Presveto Trojstvo trojedini Bože koga prizivljemo blagoslovi nas svojom snagom i oslobodi od svakog zla duše i tijela!
Amen! ALELUJA!!!

Draženka

PRESVETO TROJSTVO