Tko je moj bližnji?

Čitanje svetog Evanđelja po Luki 10, 25-37

U ono vrijeme: Neki zakonoznanac usta i, da Isusa iskuša, upita: »Učitelju, što mi je činiti da život vječni baštinim?« A on mu reče: »U Zakonu što piše? Kako čitaš?« Odgovori mu onaj: Ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svoga, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svim umom svojim; i svoga bližnjega kao sebe samoga!« Reče mu na to Isus: »Pravo si odgovorio. To čini i živjet ćeš.«

Ali hoteći se opravdati, reče on Isusu: »A tko je moj bližnji?« Isus prihvati i reče:

»Čovjek neki silazio iz Jeruzalema u Jerihon. Upao među razbojnike koji ga svukoše i izraniše pa odoše ostavivši ga polumrtva. Slučajno je onim putem silazio neki svećenik, vidje ga i zaobiđe. A tako i levit: prolazeći onuda, vidje ga i zaobiđe. Neki Samarijanac putujući dođe do njega, vidje ga, sažali se pa mu pristupi i povije rane zalivši ih uljem i vinom. Zatim ga posadi na svoje živinče, odvede ga u gostinjac i pobrinu se za nj. Sutradan izvadi dva denara, dade ih gostioničaru i reče: ’Pobrini se za njega. Ako što više potrošiš, isplatit ću ti kad se budem vraćao.’«

»Što ti se čini, koji je od ove trojice bio bližnji onomu koji je upao među razbojnike?« On odgovori: »Onaj koji mu iskaza milosrđe.« Nato mu reče Isus: »Idi pa i ti čini tako!«

Riječ Gospodnja.

Dvije osnovne značajke Božjeg kraljevstva su ljubav i milosrđe.
Znamo da je Bog onaj koji je sama ljubav i dobrota. Znamo i to da nas Bog toliko ljubi da se možemo zvati Njegovom djecom. Znamo, također, koliko nas ljubi kada je dao svog Jedinorođenog Sina za naše spasenje i otkupljenje. Znamo i koliko je milosrdan prema nama kada nam oprašta sve naše grijehe. Njegovo milosrđe je beskrajno jer nas nikada ne ostavlja nego nam u svojoj neizmjernoj ljubavi i beskrajnom milosrđu uvijek iznova oprašta.
Da bismo bili prava djeca Božja i baštinici Njegova kraljevstva potrebno je vršiti zapovjedi koje nam daje u svojoj Svetoj Riječi Evanđelja.
Ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjemu su nerazdvojne jer niti možemo ljubiti Boga ako ne ljubimo bližnjega, niti možemo ljubiti bližnjega bez ljubavi prema Bogu.
Krist je dao svoj život za svakog čovjeka zato od nas traži da i mi budemo milosrdni prema drugima.
Da bismo imali ljubavi i milosrđa za bližnje potrebna nam je milost. Ako tražimo Boga i Njegovu ljubav imati ćemo izobilnu milost i naša srca će oživjeti. Bez Božje milosti smo slabi i nemoćni, a Njegovom milošću možemo sve. Samo Božjom milošću možemo ljubiti bližnjega onom bezuvjetnom ljubavlju, a naš bližnji je svatko onaj tko nam je poslan na naš životni put osobito onaj koji je u potrebi.
Naša ljudska ljubav je najčešće računska, interesna i nesavršena, a ukoliko od Boga tražimo milost da nam da svoju Božansku savršenu ljubav, On će se smilovati i pogledati će na nas uboge i slabe i obdariti će nas svime onim što nam je potrebno.
Aleluja!

Tonćika

PETNAESTA NEDJELJA KROZ GODINU