Ja sam put i istina i život.

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu 14, 1-12

 

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

»Neka se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte! U domu Oca mojega ima mnogo stanova. Da nema, zar bih vam rekao: ‘Idem pripraviti vam mjesto’? Kad odem i pripravim vam mjesto, ponovno ću doći i uzeti vas k sebi da i vi budete gdje sam ja. A kamo ja odlazim, znate put.« Reče mu Toma: »Gospodine, ne znamo kamo odlaziš. Kako onda možemo put znati?« Odgovori mu Isus: »Ja sam put i istina i život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni. Da ste upoznali mene, i Oca biste moga upoznali. Od sada ga i poznajete i vidjeli ste ga.« Kaže mu Filip: »Gospodine, pokaži nam Oca i dosta nam je!« Nato će mu Isus: »Filipe, toliko sam vremena s vama i još me ne poznaš?« »Tko je vidio mene, vidio je i Oca. Kako ti onda kažeš: ‘Pokaži nam Oca’? Ne vjeruješ li da sam ja u Ocu i Otac u meni? Riječi koje vam govorim, od sebe ne govorim: Otac koji prebiva u meni čini djela svoja. Vjerujte mi: ja sam u Ocu i Otac u meni. Ako ne inače, zbog samih djela vjerujte. Zaista, zaista, kažem vam: Tko vjeruje u mene, činit će djela koja ja činim; i veća će od njih činiti jer ja odlazim Ocu.«

Riječ Gospodnja.

 

Razmatranje Iv. 14, 1-12

U ulomku iz Ivanova evanđelja čitamo kako Isus naviješta apostolima svoj odlazak i umiruje ih riječima da se ne boje i da se njihovo srce ne uznemiruje.

Naviješta im svoj odlazak ali vidimo da su neki zbunjeni, uplašeni, pokazuju strah iako je Isus često pričao o svom “odlasku” i pripremao ih na sve što se ima dogoditi.

Tješi ih ali unatoč njegovim riječima strah postoji..

Što je to zamaglilo njihov pogled i srce da ne razume i ne vide? Pitam se kako bi mi reagirali da smo na mjestu apostola?

I nama Isus često progovara ali ga mi ne čujemo, ne prepoznajemo. I nama progovara ne boj se..! Ne strahuj! Ali je u nama često nemir i strah posebno onda kad smo u grijehu. Dok vjerujemo Bogu naše srce ostaje bistro iako je svijet oko nas potpuno mutan.

Ivan nam preko ovoga evanđelja želi umnožiti vjeru. On želi da povjerujemo da je Isus jedini Krist poslan od Oca.

Isus tješi svoje učenike i obećava da će se vratiti i uzeti ih k sebi tako da oni budu gdje je i on. Njegov odlazak Ocu nije samo njegovo “putovanje” nego pripravlja put učenicima za njihov hod prema prebivanju s Ocem, kao što Isus prebiva u Ocu i Otac u njemu.

Govori im da oni put već poznaju ali Toma progovara da ne znaju kamo ide, da ne poznaju ni put!

Tada Isus izgovara riječi koje su obilježile ovo evanđelje “Ja sam Put, Istina i Život, nitko ne dolazi Ocu osim po meni.”

Nakon ovih riječi možemo samo žuditi da Isusa upoznamo još više, da ga ljubimo još jače i da tako živimo sa Njim jer kako sv. Petar kaže: “Vi ste rod izabrani, kraljevsko svećenstvo, sveti puk, narod stečeni da naviještate silna djela onoga koji vas iz tame pozva k divnom svjetlu svojemu.”

Neka naš put bude obasjan Isusovim riječima “Ja sam Put, Istina i Život” i da nam to bude vodilja do kraja našeg ovozemaljskog puta.

Amen.

Ivana

 

PETA VAZMENA NEDJELJA