Duh sveti poučavat će vas o svemu.

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu 14, 15-16.23b-26

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

»Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati. I ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek. Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti. Tko mene ne ljubi, riječi mojih ne čuva. A riječ koju slušate nije moja, nego Oca koji me posla.

To sam vam govorio dok sam boravio s vama. Branitelj – Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh.«

Riječ Gospodnja.

Danas slavimo Pedesetnicu, pedeseti dan nakon uskrsnuća Gospodinova.
Toga dana Gospodin šalje na apostole puninu, vrhunac svoga darivanja, šalje nam Duha Svetoga.
Isus je svojim učenicima uvijek govorio da će im poslati onoga tko će ih uvesti u svu istinu, jer su do tada djelomično poznavali istinu i nisu još bili otvorena duha da sve razume do kraja.
I upravo što im je najavljivao i što su željno očekivali zbilo se na dan Pedesetnice po izljevi Duha Svetoga.
Doista, snagom Duha Svetoga apostoli su primili snagu i odvažnost, ali i dar spoznanja i ljubavi kojom su svim ljudima navještali uskrslog Krista.
A oni nakon toga nisu imali nikakvog kompleksa propovijedati istinu evanđelja cijelom svijetu, jer su znali da svijet do te istine ne može doći bez njih, to je bez uskrslog Krista.
Naviještajući Uskrslog Krista apostoli oslobađaju svijet od zabluda i predrasuda, oslobađaju ga od neznanja i svih posljedica koje neznanje sa sobom nosi.
To je i naša zadaća!

I nas Isus danas obdaruje svojim Duhom, Duhom istine i znanja i traži da njime obdarimo svijet.
Upravo to je ono pravo znanje po kojem poznamo otajstvo života, te ni pred kim ne smijemo imati kompleksa, već naprotiv svima nam je naviještati istinu koju nam je Isus povjerio. Budimo hrabri u navještaju jer imamo Branitelja. Svi koje vodi Duh Božji, sinovi su Božji.
Ta ne primismo duha robovanja da se opet bojimo, nego primismo Duha posinstva u kojem kličemo “Abba! Oče”.
Ne trnimo Duha Božjeg u sebi nego ga raspirujmo, otvorimo srca tom šumu sa neba, tom lahoru, toj vatri!
Neka naši jezici razglašavaju veličanstvena djela Gospodnja.
Duše Sveti dobrodošao..!
Amen, Aleluja.

Ivana

PEDESETNICA. DUHOVI