Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga.

 Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu 20, 19-23

 Uvečer onoga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: »Mir vama!« To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: »Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.«

To rekavši, dahne u njih i kaže im: »Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.«

Riječ Gospodnja.

 

Pedesetnica ili Duhovi, blagdan “rođenja Crkve”, pedeset dana nakon Uskrsa, a deset dana nakon Uzašašća

Današnji ulomak Ivanova evanđelja govori nam o obećanom silasku Duha  Svetoga na učenike, koji su okupljeni iza zaključanih vrata, zajedno sa Isusovom Majkom molili i čekali sto će se dogoditi, znali su da nemaju ni snage, ni umijeća, ni sposobnosti. Isus dolazi medu preplašene učenike i govori im “Mir vama”, pokazuje im rane od razapinjanja, kroz koje se očituje slava Božja, putem ljubavi koju ništa ne može uništiti. Pokazuje im snagu ljubavi, koju Bog opravdava pred laži i optužbama kneza  ovoga svijeta. U sobi ispunjenoj strahom blokirani učenici usred nemoći dobivaju mir, sigurnost i radost. Isus dahne u njih, daje im darovatelja novog života, Duha Svetoga, oživljava učenike snagom Duha Životvorca, daje im svoje poslanje, šalje ih kao sto je Njega poslao Otac i daje im vlast opraštanja grijeha. Šalje ih na put sebedarne ljubavi i tako svjedoče da je kuca Očeva otvorena svim ljudima. Onaj Duh koji je počinuo na Jaganjcu Božjem silazi na učenike, Duh Božji koji pomiruje nebo i zemlju u sakramentu pomirenja.

Kad je na apostole sisao Duh Sveti, nestalo je straha i neodlučnosti, izlaze van i djeluju novom snagom, koja se temeljila na milosti Duha Svetoga, izlaze van iz svoje skrovitosti medu ljude i hrabro svjedoče istinu o Bogu. Bog je čudesnim darovima popratio njihov izlazak u svijet.

I mi smo primili Duha Svetoga na krštenju, svetoj potvrdi, primamo ga na svetoj misi, molitvi i uvijek kad smo otvoreni za ljubav Božju. Isus i nama govori “Mir vama”, ali pokazuje i svoje rane, cijenu tog mira. Dali želimo biti predstavnici tog mira u svijetu?

Isus nas šalje da nosimo radosnu vijest, u vremenu i prostoru, gdje jesmo. Nije bitno u kojim prilikama živimo, kakav nam je društveni položaj i kakva nam je naobrazba., ako imamo ljubavi Božje u sebi bit ćemo znak ovome svijetu. Ako se otvorimo toj ljubavi, Isus u nama stvara obnovljenog čovjeka i obećava snagu Duha Svetoga.

Koliko smo svjesni dara Duha Svetoga, koji je u nama, dopustimo mu da nas oživi, obnovi i djeluje po nama.

Senka

 

PEDESETNICA. DUHOVI