Jeli su svi i nasitili se.

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju 14,13-21

U ono vrijeme: Kad je Isus čuo za smrt Ivana Krstitelja, povuče se odande lađom na samotno mjesto, u osamu. Dočuo to narod pa pohrli pješice za njim iz gradova. Kad on iziđe, vidje silan svijet, sažali mu se nad njim te izliječi njegove bolesnike.

Uvečer mu pristupe učenici pa mu reknu: »Pust je ovo kraj i već je kasno. Otpusti dakle svijet: neka odu po selima kupiti hrane.« A Isus im reče: »Ne treba da idu, dajte im vi jesti.« Oni mu kažu: »Nemamo ovdje ništa osim pet kruhova i dvije ribe.« A on će im: »Donesite mi ih ovamo.« I zapovjedi da mnoštvo posjeda po travi.

On uze pet kruhova i dvije ribe, pogleda na nebo, izreče blagoslov pa razlomi i dade kruhove učenicima, a učenici mnoštvu.

I jeli su svi i nasitili se. Od preteklih ulomaka nakupiše dvanaest punih košara. A blagovalo je oko pet tisuća muškaraca, osim žena i djece.

Riječ Gospodnja.

Već smo više puta slušali izvješće o umnažanju kruha i ribica ali svaki put iznova nas zadivi i potiče na razmišljanje. Čudesno je to djelo.
Tisuće ljudi pratilo ga je da čuje njegovu riječ. Bili su gladni Njega, Boga…
Došli su čak u pusto i udaljeno mjesto za njim… bez hrane… bez kruha… nosila ih je žeđ za nečim vječnim… nečim neodoljivim… čežnja…
Isus pokazuje toliku ljubav i samilost nad ljudima. Kad ih je ugledao sažalio se i počeo ih liječiti i ozdravljati duše… daje Radosnu vijest spasenja jer nas neizmjerno voli.

Čudo sa kruhom nije prošlost. Ovo je slika i primjer onoga što čini svaki dan kad slavimo Euharistiju.
Isus poznaje čovjeka, zna da smo gladni. Mnogi kruha, svi Boga, Božje riječi i Božjeg kruha.
Isus nam je zato darovao božansku hranu. Darovao nam je sebe.

Pokušajmo još malo ostati u ovim trenucima umnažanja kruha i ribe i zamislimo te ljude koji svjedoče velikom čudu… oni koji su imali malo i dali… dio su velikog djela. Nesebično davanje… dijeljenje… uvijek urodi stostruko.
Ovo čudo nas poziva na velikodušnost na dijeljenje. Oni koji daruju i primaju u izobilju.
Kad nas uhvati napast i sebičnost sjetimo se ovoga Evanđelja.
Ne trčimo da nasitimo tijelo nego najprije tražimo duhovnu hranu, tražimo Boga, sve ostalo će nam se nadodati. Na Božjem stolu nema nestašice.
Svaka Misa je poziv da otvorimo srce i uho, da prihvatimo riječ života, da pružimo ruku i primimo kruh života.

Amen

Ivana

OSAMNAESTA NEDJELJA KROZ GODINU