Iv 20,1-9

Trebalo je da Isus ustane od mrtvih.

 Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s groba dignut. Otrči stoga i dođe k Šimunu Petru i drugom učeniku, kojega je Isus ljubio, pa im reče: »Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše.«

Uputiše se onda Petar i onaj drugi učenik i dođoše na grob. Trčahu obojica zajedno, ali onaj drugi učenik prestignu Petra i stiže prvi na grob. Sagne se i opazi povoje gdje leže, ali ne uđe. Uto dođe i Šimun Petar koji je išao za njim i uđe u grob. Ugleda povoje gdje leže i ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj, ali nije bio uz povoje, nego napose svijen na jednome mjestu.

Tada uđe i onaj drugi učenik koji prvi stiže na grob i vidje i povjerova. Jer oni još ne upoznaše Pisma da Isus treba da ustane od mrtvih.

Riječ Gospodnja

Hvaljen Isus i Marija draga braco i sestre!

U ovom evanđeoskom odlomku apostol Ivan govori o Isusovom Uskrsnuću. Isusa nakon muke i razapinjanja polažu u grob. Marija iz Magdale i dvojica učenika Petar i Ivan kojeg je Isus jako ljubio su prvi svjedoci Uskrsnuća. Marijina ljubav i čežnja za Isusom su je još za mraka dovele na Isusov grob. Vidjela je otkotrljan kamen s groba i brzo se vratila to reći dvojici učenika.

Njih troje dolaze na grob i različito reagiraju. Marija izražava svoju bojazan da je netko ukrao Učiteljevo tijelo. Petar ne zna sto bi to trebalo značiti a ljubljeni učenik vidje i povjerova. U grobu koji je prazan su povoji smotani i ubrus složen. I u činu Uskrsnuća u grobu je red. Tako je sve gdje boravi Isus, sve je u redu… On ne dolazi odmah učenicima, ne hvali se da ga je Bog uskrisio.

Otajstvo Uskrsnuća ne opovrgava stvarnost patnje i nasilja ali iz njega raste nada u nadvladavanje zla i grijeha u pojedincu i zajednici. Kristov prazan grob najavljuje ,,Aleluja” ljubav, milosrđe, velikodušnost, poniznost i nesebičnost koji će pobijediti mržnju, zaslijepljenost, očaj, gramzljivost i smrt. Uskrs nas osposobljava da i u teškim okolnostima života vjerujemo u pobjedu dobra nad zlom i u naše osobno Uskrsnuće nakon završetka ovozemaljskog putovanja.

Nagnimo se i mi u duhu na prazan Isusov grob zajedno s Petrom, Ivanom i Marijom i zapitajmo se sta to znači? Prazan grob nije samo znak utjehe nego i znak da u vjerničkom životu idemo Isusovim stopama. Krštenjem smo uključeni u Crkvu, uskrsnu zajednicu, Tijelo Kristovo. Vjera u uskrslog Krista čini nas Crkvom u narodu kojem pripadamo, biskupiji, župi.

Gospodine, Isuse Kriste, ojačaj nasu vjeru u tvoje Uskrsnuće, mi smo tvoja ljubljena djeca a onda kako nam kaže Riječ suuskrsnuti ćemo s tobom. Pomozi nam u svagdanu da se dižemo iz groba svoje oholosti, neopraštanja, srdžbe, navezanosti na svijet, k Tebi gore u slavu Tvoga Uskrsnuća. Amen!

Draženka

NEDJELJA USKRSNUĆA GOSPODINOVA