Tko dobro moli, dobar je kršćanin. Tko loše moli, loš je kršćanin. Tko ništa ne moli, uopće nije kršćanin.                                                                            

Arnold  Janssen

Dajte mi čovjeka molitve i bit će sposoban za sve. Moći će reći sa sv. Pavlom: sve mogu u njemu koji me jača.

Vinko Paulski

Da dobro moliš, zavisi o tome kako živiš. Da dobro živiš, zavisi o tome kako moliš.

Alex  Carrel

          Izgrađene duše imaju veselje nad svim što im dođe ususret. Netko odlazi u prirodu, netko gleda zvjezdano nebo, netko promatra nedužno dijete i još tisuću drugih prilika. Zašto? Zato, jer se u svemu odrazuje Bog. Jer se preko tih stvari uzdižu stvoritelju, lijepomu, dobromu i ljubaznomu.

Bierbaum

Glasoviti arhitekt Plečnik dobio je u ruke križ. Netko je baš nespretno otraga zabio čavao da bi tijelo učvrstio na drvo. Arhitekt, koji je imao naviku da nakon završenog rada uzdahne :,,Opet nešto za našega Gospodina,, , zapanjeno je pogledao na križ i rekao:,, Taj nije molio!,

Mnogi ljudi mole, možda i jako mnogo, ali nisu muževi molitve, nisu potpuni kršćani, ne doživljavaju molitvu i ne mole sa čitavim svijetom. Jednostavno zato jer nemaju duha molitve. Molitva im je samo kao kršćanski privjesak, možda i ne za reklamu, nego za vlastitu utjehu, a i za samoobmanu.

Pa ipak je smisao svih molitava, počevši od zajedničke ili  službeno liturgijske, pa sve do one skrivene u srcu, samo taj da postanemo sve puniji Boga i sve više prožeti njegovom prisutnošću.

Takav je unutarnji čovjek. Njemu sve moli: zvijezde na nebu, ruže u vrtu, ptičica na grani, dijete svojim osmijehom, i on sam kucanjem svoga srca. Čudesan svijet vjernika duboke vjere i duboke unutrašnjosti!

Svijetu su potrebni duhovni i produhovljeni ljudi.  Bez njih će još više osiromašiti. Čovjek ne živi samo o kruhu…

Kako bi bilo kad bi se i ja otputio na put k molitvi u svojoj unutrašnjosti? Možda bih se osvjedočio da Vinko nije govorio u prazno: U nama je svemogućnost Isusa Krista.

 

Iz knjige Lijepo je biti mlad, Franc Sodja

MOLITVA, KOJA PRODUHOVLJUJE