Odmah nakon krštenja ugleda Isus Duha Božjega gdje se spušta na nj.

 

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju 3, 13-17

 U ono vrijeme: Dođe Isus iz Galileje na Jordan Ivanu da ga on krsti. Ivan ga odvraćaše: »Ti mene treba da krstiš, a ti da k meni dolaziš?« Ali mu Isus odgovori: »Pusti sada! Ta dolikuje nam da tako ispunimo svu pravednost!« Tada mu popusti.

Odmah nakon krštenja izađe Isus iz vode. I gle! Otvoriše se nebesa i ugleda Duha Božjega gdje silazi kao golub i spušta se na nj. I eto glasa s neba: »Ovo je Sin moj, ljubljeni! U njemu mi sva milina!«

Riječ Gospodnja.

 

Ove nedjelje slavimo Krštenje Gospodinovo

Bilo je potrebno da se Božji glas zaori s neba da bi ljudi razumjeli: Isus je ljubljeni Sin Božji. Po sakramentu krštenja Bog u nama prepoznaje sliku svoga Sina. Zato i naše krštenje možemo gledati u svjetlu Isusova krštenja, svoje izabiranje u svjetlu Isusova izabiranja. Božji proglas Isusu upućen je i nama.

BOG MI GOVORI TI. U prvi tren i ne uviđamo sto znaci da nam se Bog osobno obraća, da svakom pojedinačno govori “ti”. U nekršćanskim religijama strahopoštovanje prema Bogu razumijevaju u strahu. Bog je neizmjerno uzvišen i udaljen pa ga se treba umilostiviti obredima i djelima. A Isus nam je donio posve drugačiju sliku Boga. On je nas Otac, Abba.  U času moga krštenja, moga odabiranja Bog mi se obraca, priginje, tepa, govori mi ” ti”. Bog me uzima u intimu svog trojstvenog  života, postaje Emanuel, Bog s nama.

SIN LJUBLJENI. To je vrhunac Božjeg stava prema nama. Mi smo ljubljena djeca. Božja djeca. Ne zaboravljena, ne bačena ,ne zabačena nego Božja.

BOG MI DAJE DUHA. Nad Isusom je bila posvjedočena prisutnost Duha Svetoga. I nama Bog daje tog istog Duha čisti Božji dar koji je jamstvo Božjeg odabiranja, Božjeg djelovanja u nama i po nama. Božji Duh nas posvećuje da postanemo, budemo i ostanemo njegovi.

BOG NA MENE RAČUNA.Za Isusa je njegovo krštenje značilo početak javnog djelovanja. I mi smo po krštenju pozvani od Boga kao ljubljena djeca i pozvani da pronosimo njegovu slavu. Bog na mene doista računa kao sto je računao na poniznu službu Marije i Josipa, bas kao sto je računao na vjernost dvanaestorice apostola, bas kao sto je po tolikim svecima činio( i čini !) čudesne i divne stvari.

PREDUVJET SVEGA. PRIZNATI SE GREŠNIM. Isus bez grijeha staje u red s grešnicima, preuzima grijehe sviju nas. Da bi naše poslanje i Božje odabiranje bilo istinsko trebamo priznati vlastitu grešnost i slabost, našu upućenost  na Božju milost i na Božji dar. Nasa veličina nije u nama samima. Nasa veličina je u tome da nas Bog izabire, da nas Bog čini velikima, da nas Bog uzdiže na dostojanstvo svojih sinova i kćeri.

Ako je pogansko grčko pravilo bilo :”Upoznaj samoga sebe” ,naše bi načelo bilo: Kršćanine upoznaj svoje dostojanstvo” pa će nam se život ispuniti smislom i radošću. Jer Bog nam je Otac a mi smo njegova ljubljena djeca. Sjetimo se svoga krštenja i dostojanstva koje smo po njemu primili!!!

Draženka

KRŠTENJE GOSPODINOVO