Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje!

Čitanje svetog Evanđelja po Luki 23,35-43

U ono vrijeme: Podrugivali se Isusu glavari s narodom: »Druge je spasio, neka spasi sam sebe ako je on Krist Božji, Izabranik!«

Izrugivali ga i vojnici, prilazili mu i nudili ga octom govoreći: »Ako si ti kralj židovski, spasi sam sebe!« A bijaše i natpis ponad njega: »Ovo je kralj židovski.«

Jedan ga je od obješenih zločinaca pogrđivao: »Nisi li ti Krist? Spasi sebe i nas!« A drugi ovoga prekoravaše: »Zar se ne bojiš Boga ni ti, koji si pod istom osudom? Ali mi po pravdi jer primamo što smo djelima zaslužili, a on – on ništa opako ne učini.« Onda reče: »Isuse, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje.« A on će mu: »Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju!«

Riječ Gospodnja.

U nedjelju Krista Kralja, trideset i četvrtu, posljednju u ovoj liturgijskoj godini C, čitamo o posljednjim Isusovim trenucima na Križu.
Dok je ondje stajao narod i glavari, podrugivaše se Isusu i iskušavahu ga govoreći: “Ako si ti Kralj Židovski, spasi sam sebe!”
I jedan od zločinaca ga pogrđivao: “Nisi li ti Krist? Spasi sebe i nas!”
Drugi ga prekoravaše jer je vjerovao da je Isus Krist Kralj. Zato mu Isus obećava raj.. još danas!
Koje li radosti od ovog razbojnika. Sam Bog mu obećava da će ga povesti sa sobom u svoje Kraljevstvo. Što znači otvoreno srce da prepozna Boga u liku čovjeka, otvoreno srca ga prepoznaje na Križu, nedužna, da nas otkupi.
Pilat nije svjestan da je uistinu Isus Kralj. On želeći se narugati piše ono što Isus i jest “Kralj Židovski”.
Isus nas svojim primjerom poziva na oprost. Na uvrede šuti i ostaje miran. Taj mir obećava i ostavlja svima nama.
Upitajmo se kako mi reagiramo na uvrede, ostajemo li mirni, praštamo li? Jesmo li spremni tražiti oprost i oprostiti, raskajati se, jer samo raskajani možemo sa Isusom u raj.
Tko odgovorno u slobodi želi, Krist mu Kralj daje oproštenje: Kraljevstvo ljubavi i mira.
Kad se sretnemo licem u lice sa našim Kraljem, pitat će nas prepoznajemo li ga? Glas je to koji sad odzvanja u patnjama naših najbliži, a mi u njima ne prepoznajemo Isusa koji trpi. Naš Kralj prolazi pored nas u liku onih koji se bore za pravedniji svijet od začeća do smrti. Kralj prolazi ali ostaje sa nama i čeka i upozorava da će opet doći, pitajući nas što smo učinili onima u čijem je liku On prošao pokraj nas.
Isuse Kralju svega stvorenoga, kada ti dođemo i stanemo pred Tebe, milosrdan nam budi. Pomozi nam da u svakom čovjeku prepoznamo Tebe, Krista Kralja Svega Stvorenoga.

Ivana

ISUS KRIST KRALJ SVEGA STVORENJA