Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik.

 

Čitanje svetog Evanđelja po Luki 14, 25-33

U ono vrijeme: S Isusom je putovalo silno mnoštvo. On se okrene i reče im: »Dođe li tko k meni, a ne mrzi svog oca i majku, ženu i djecu, braću i sestre, pa i sam svoj život, ne može biti moj učenik! I tko ne nosi svoga križa i ne ide za mnom, ne može biti moj učenik!

Tko od vas, nakani graditi kulu, neće prije sjesti i proračunati troškove ima li čime dovršiti: da ga ne bi – pošto već postavi temelj, a ne mogne dovršiti – počeli ismjehivati svi koji to vide: ’Ovaj čovjek poče graditi, a ne može dovršiti!’ Ili koji kralj kad polazi da se zarati s drugim kraljem, neće prije sjesti i promisliti može li s deset tisuća presresti onoga koji na nj dolazi s dvadeset tisuća? Ako ne može, dok je onaj još daleko, poslat će poslanstvo da zaište mir.

Tako dakle nijedan od vas koji se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik.«

Riječ Gospodnja.

 

U današnjem Evanđelju Isus nam govori o raskrinkavanju vlastitih interesa.

,,S njim je zajedno putovalo silno mnoštvo”. Na putu za Jeruzalem mnoštvo je išlo s njim jer su uvjereni da je on mesija trijumfator koji ide preuzeti vlast, slijede ga kako bi s njim podijelili vlast i bogatstvo. Isus prozire njihove misli, okrene se prema njima i daje im tri važna uvjeta da bi ga se slijedilo. Sva ta tri uvjeta i danas vrijede, oni su slobodan izbor i izbor za slobodu jer ga se može slijediti samo ako smo potpuno slobodni.

„On se okrene“, i reče im prvi uvjet ,,dođe li tko k meni a ne mrzi svog oca i majku, ženu i djecu, braću i sestre pa i sam svoj životne može biti moj učenik’‘ Isus traži  da pristajanje uz njega bude jače od bilo koje obiteljske navezanosti. Ukoliko se od toga nešto pojavi- postaje zapreka da ga se slijedi. Zato traži odreknuće od toga.

Drugi uvjet: ,,I tko ne nosi svoga kriza i ne ide za mnom, ne može biti moj učenik” .Podignuti i nositi križ znaci prihvatiti prijezir društva i obitelji. Takav stav znaci biti slobodan, jer kada nam nije stalo do vlastitog ugleda, kada nije uvjetovano sto će drugi reci i misliti o nama postajemo u konačnici slobodni.

Treći uvjet, Isus navodi dva primjera u kojima nedostaju sredstva za život. Isus ne govori o nedostajanju nego o potpunom odricanju. U oba primjera nedostaju sredstva da bi se započeto završilo. Očekivali bismo da Isus traži da se sredstva umnože no nije tako i dodaje : ,, Tako dakle i ni jedan od vas” – govori mnoštvu koje ga slijedi -,,koji se ne odrekne svega sto posjeduje, ne može biti moj učenik ”Isus zna sta se nalazi u našem srcu. Zna da smo spremni odreci se obiteljskih veza, pa da smo sposobni i uzeti svoj križ, prihvatiti prijezir društva ali nismo spremni da nam se dira u vlastite džepove, u vlastite interese.

Isus traži odricanje od svega ovoga jer zna da će sve to nas posjedovati i zarobiti umjesto da mi time gospodarimo. Odricanje od toga očituje se u velikodušnosti. Da bi se Isusa potpuno slijedilo potrebno je biti potpuno velikodušan.

Prema Isusovom nauku posjeduje se ono sto se daje, a ono sto se zadrži za sebe nas posjeduje. Posjedovanje dobara je zapreka za nasljedovanje Isusa. Onaj koji ima on računa samo na sebe, na svoje snage, drugi mu nisu potrebni, po čak ni Bog.

Gospodine Isuse, molim te da me oslobodiš za sebe, da te sto bolje upoznam i izljubim kako bi bila sto sličnija tebi, da budem potpuno velikodušna. Amen.

Draženka

 

DVADESET I TREĆA NEDJELJA KROZ GODINU