Predomisli se i ode. Carinici i bludnice pretekoše vas u Kraljevstvo Božje.

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju 21,28-32

U ono vrijeme: Reče Isus glavarima svećeničkim i starješinama narodnim: »Što vam se čini? Čovjek neki imao dva sina. Priđe prvomu i reče: ‘Sinko, hajde danas na posao u vinograd!’ On odgovori: ‘Neću!’ No poslije se predomisli i ode. Priđe i drugomu pa mu reče isto tako. A on odgovori: ‘Evo me, gospodaru!’ i ne ode. Koji od te dvojice izvrši volju očevu?« Kažu: »Onaj prvi.« Nato će im Isus: »Zaista, kažem vam, carinici i bludnice pretekoše vas u kraljevstvo Božje! Doista, Ivan dođe k vama putem pravednosti i vi mu ne povjerovaste, a carinici mu i bludnice povjerovaše. Vi pak, makar to vidjeste, ni kasnije se ne predomisliste da mu povjerujete.«

Riječ Gospodnja.

Ulomak današnjeg Matejeva evanđelja govori nam da Bog ne gleda vanjštinu, nego u čovjekovo srce, te nekad u grešniku i čovjeku koji se ponizi nalazi više otvorenosti njegovoj riječi i milosti, od onih koji sebe smatraju pravednima.
Isus govori glavarima i starješinama, koji poznaju Božije zapovijedi, ali im je srce zatvoreno, nisu spremni promijeniti svoje mišljenje i način života. Farizeji, pismoznanci i izabrani narod su oni kojima se Bog prvi objavio, oni predstavljaju sina koji ocu kaže “da”, ali ne prihvaća Božju objavu, nije iskren ni spreman vršiti volju Božju.
Sin koji je ocu rekao “neću”, slobodno i iskreno govori ocu ono što osjeća i misli, nije licemjeran, počinje razumjeti očevu zapovijed i ide u vinograd. Ovaj sin predstavlja carinike i bludnice i sve one koji nisu pripadali izabranom narodu, nisu imali milost da se rode u kršćanskim  obiteljima i sredini, ali nakon što su upoznali Isusa, uvidjeli su svoje grešno stanje, obratili se i spremno se odazvali Božijem pozivu.
Ova dvojica sinova predstavljaju našu ljudsku narav i neodlučnost, često smo između “da” i “ne”. I danas ima onih koji nemaju ništa protiv Boga, ali njihov odgovor na Božiji zahtjev je bezvoljan, smatraju se dovoljno opravdani. Njihova vjerska praksa je rutinska, ne brinu se hoće li izostaviti iz života ono što je Bogu važno.
Isus želi da svoj “da”, koji smo dali na krštenju, pretvorimo u život. Ako to uspijemo, bit ćemo slični trećem Sinu, kojeg donosi današnje drugo čitanje, “Isus, koji je iz poslušnosti Ocu rekao “da” i do kraja ostvario životom”.
Poziv “hajdemo u vinograd”, upućen je svima nama, odazovimo se svojim riječima i životom već danas, tko zna hoće li sutra biti kasno.
Svemogući vječni Bože, daruj mi raspoloživost za pokajanje, daj mi mudrost da upoznam tvoju volju, hrabrost da se klonim grijeha i srce koje te traži, neka tvoj Sveti Duh izvrši djelo preobrazbe u mome životu. Amen.
Senka
DVADESET I ŠESTA NEDJELJA KROZ GODINU