Nakon osam dana dođe Isus.

 Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu  20, 19-31

 Kad bî uvečer onoga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: »Mir vama!« To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: »Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.« To rekavši, dahne u njih i kaže im: »Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.« Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: »Vidjeli smo Gospodina!« On im odvrati: »Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.« I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: »Mir vama!« Zatim će Tomi: »Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.« Odgovori mu Toma: »Gospodin moj i Bog moj!« Reče mu Isus: »Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!« Isus je pred svojim učenicima učinio i mnoga druga znamenja koja nisu zapisana u ovoj knjizi. A ova su zapisana da vjerujete: Isus je Krist, Sin Božji, i da vjerujući imate život u imenu njegovu.

Riječ Gospodnja.

 

Današnje evanđelje govori nam o očitovanju Isusove nazočnosti svojim učenicima, nakon Njegova Uskrsnuća.

Isus dolazi medu učenike, koji su bili zajedno iza zaključanih vrata u strahu od Zidova. Govori im “Mir vama”, pokazuje im ruke i bok. Učenici se obradovaše, Isus dahne u njih i kaže im “Primite Duha Svetoga”. Toma nije bio s njima, ne vjeruje dok ne vidi. Nakon osam dana Isus ponovo dolazi, tu je bio i Toma. Isus ga poziva da prstom kusa mjesto njegovih rana. U Tomi se probudio duboki poklonstveni stav vjere te je uskliknuo “Gospodin moj i Bog moj”. Isus mu govori “Blaženi koji ne vidješe a vjeruju”.

Živimo u vremenu kad nas obasiplju vijesti nemira i straha, potišteni zatvaramo se u sebe. Sto smo vise zatvoreni, nemir i strah rastu, a raste i potreba za susret s Isusom. Da bismo se susreli s Isusom, potrebna je živa i osvjedočena vjera i naša otvorenost. Kristovo Uskrsnuće ujedinjuje nas u bratsku zajednicu, koja je s Uskrslim povezana istom vjerom, te nastavlja Njegovo djelo. Isus nam želi darovati mir unutarnjeg ispunjenja, koji umiruje ljudsko srce. Taj mir zahtijeva cisto srce i vjeru. Svojim grijesima poremetimo svoj odnos s Bogom i bližnjima, ali ga možemo popraviti sakramentom svete ispovijedi. U sakramentalnom životu, sv. misi, osobnoj molitvi i Rijeci Božjoj i mi primamo Duha Svetoga. Imamo li plodova Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost. Dali se plodovi očituju u nama i dali ih drugima donosimo?

U Tomi prepoznajemo sebe u našim osobnim lomovima vjere i nevjere. Tomina vjera je izričaj unutarnjeg čeznuća za Bogom i unutarnjeg  rasta u vjeri. Ovaj Isusov “blago” upućen je svima nama. Tomina sumnja pomaže našoj vjeri. Kada se kroz sumnje, strahove i zebnje otvaramo Bogu i povjeravamo Njegovoj ljubavi Bog nas poziva da se izručimo predanju za druge. Vjera nije plod dokaza, nego dar koji se prima. Darovan nam je Božji život, koji preobražava naše živote. Iako smo izloženi životnim iskušenjima i nevoljama, to nas ne obeshrabruje. Sigurni smo u obećanje Onoga koga ljubimo.

Papa Ivan Pavao drugi proglasio je ovu nedjelju i Nedjeljom Božanskog Milosrđa, po Isusovoj želji koju je objavio sv. Faustini Kovalskoj, časnoj sestri. Isus obećava da će tog dana izliti more Milosti na duše koje se približe izvoru Milosrđa. Dao je i molitvu, krunicu Božanskog Milosrđa.

Neka po zagovoru svete Faustine shvatimo  dubinu Božjeg Milosrđa, da ga doživimo i svojoj braći svjedočimo.

 

Senka

DRUGA VAZMENA NEDJELJA. Nedjelja Božjega milosrđa