Ovo je Sin moj ljubljeni.

Čitanje svetog Evanđelja po Marku 9,2-10

U ono vrijeme: Uze Isus sa sobom Petra, Jakova i Ivana i povede ih na goru visoku, u osamu, same, i preobrazi se pred njima. I haljine mu postadoše sjajne, bijele veoma – nijedan ih bjelilac na zemlji ne bi mogao tako izbijeliti. I ukaza im se Ilija s Mojsijem te razgovarahu s Isusom. A Petar prihvati i reče Isusu: »Učitelju, dobro nam je ovdje biti! Načinimo tri sjenice: tebi jednu, Mojsiju jednu i Iliji jednu.« Doista nije znao što da kaže jer bijahu prestrašeni. I pojavi se oblak i zasjeni ih, a iz oblaka se začu glas: »Ovo je Sin moj ljubljeni! Slušajte ga!« I odjednom, obazrevši se uokolo, nikoga uza se ne vidješe doli Isusa sama.

Dok su silazili s gore, naloži im da nikomu ne pripovijedaju što su vidjeli dok Sin Čovječji od mrtvih ne ustane. Oni održaše tu riječ, ali se među sobom pitahu što znači to njegovo »od mrtvih ustati«.

Riječ Gospodnja.

Druga korizmena nedjelja obilježena je Isusovim preobraženjem ali to je ujedno i poziv svima nama na preobrazbu i jaču vjeru.
Prvo čitanje naglašava Abrahamovo potpuno povjerenje, poslušnost i vjeru u Boga.
Tražeći od Abrahama da napusti svoj rodni kraj, Bog traži od njega da se odrekne svoje prošlosti, a tražeći da žrtvuje svoga sina traži da se odrekne budućnosti.
Kušnja je to koja želi iznjedriti potpuno povjerenje i vjernost.
Potpuno se staviti u Božje ruke i njemu se prepustiti u svemu.
Sv. Pavao također poziva na istu vjeru i povjerenje prema Bogu koji daruje svoga Sina i žrtvuje ga za naše spasenje. Poziva nas da ne bježimo od križa jer po križu smo spašeni. “Stojte čvrsto uz Gospodina.”
Sva ova čitanja daju jasnu poruku i poziv na “preobrazbu”.
Isus se učenicima pokazao u svoj svojoj slavi, u sjaju… Kako izvana tako cijelim svojim bićem. Učenici ostaju zapanjeni pred tom slikom. Petar pod dojmom progovara ne znajući ni što bi rekao ni što govori…
Želi zadržati Isusa na tom brdu, želi trajno ostati sa njim bez silaska s te gore i penjati se na drugu goru, goru Kalvarije. Gotovo da kroz njega progovara napast koja želi spriječiti Isusa da dovrši svoj put spasenja na križu.
Očev glas otkriva i potvrđuje Isusov identitet sina Božjeg.
Petar, Jakov i Ivan čuvaju ovo neponovljivo iskustvo neba u svom srcu.
Poslušajmo Očev glas i slušajmo njegova Sina, da krenemo sa njim naprijed onamo i onda kuda nas on vodi. On nas vodi na brdo preobraženja i čitav naš život može postati i biti preobražen.
Sjene križa ne nestaju, ali nas više ne plaše jer naš pogled doseže cilj.
Isusovo lice uspijeva obasjati svaku stvarnost.

Amen

Ivana

DRUGA KORIZMENA NEDJELJA