Bdijte i molite!    

                                                                                                                                                 Krist

     Treba moliti. Sve je ostalo prazno i ništavno. Treba moliti da ustraješ u tom strašnom svijetu. Treba moliti da sačuvaš čistoću. Treba moliti da dostigneš snagu čekanja.

                                                                                                                                         Leon Bloy

 

Španjolski isusovac Heredia napisao je knjigu o molitvi. Došao je do zaključka da nemoć naše molitve leži u nepouzdanju. Dodali bismo da su nepouzdanje i anemija naše molitve     krivi što smo u molitvi prisutni samo mi, dok Boga nema. Sami, zagledani u sebe i u svoje brige, samo mičemo usnama. To je često puta osobina naše molitve.

I tako molimo desetljećima i ostajemo isti.  Molitva nas ne produhovljuje. Jedina molitva mnogih obitelji je Očenaš prije jela. Koliko je Bog nazočan kod te molitve? Obično su misli okrenute k jelu, a ne k Bogu. Takve su i premnoge molitve u Crkvi: od svećeničkih časoslova do izverglanih Očenaša jednostavnih radnih ljudi. Nije čudo što takva molitva ne stvara svece. Mnogi ljudi cijelog života mole i cijelog života žive u teškim grijesima. Sve je to ,,u skladu,, s njihovom vjernošću. Koliko žalba zbog rastresenosti! A potrebno bi bilo samo jedno: minuta potpune tišine, da bi se sagnula nad nama Božja prisutnost.

Ne samo da danas nema vremena za molitvu, pa ni kod molitve nema vremena za sabranost. Žuri nam se i moramo na brzinu završiti molitvene obrasce, i nismo stigli naći dodir s Bogom.

Buka i brzina prodrle su u našu molitvu.

Postoji samo jedno rješenje.  Moramo imati odvažnost za molitvu u samoći, makar i brz pomicanja usana. Moramo imati odvažnost za molitvu proroka, za molitvu iz dubine svoga bića.

Najprije bismo s apostolima morali moliti: Gospodine, nauči nas moliti!

Radi se o duhu molitve, a ne o umjetno sastavljenim obrascima.  Ostaju mrtva slova, ako ne molimo Boga u ,,duhu i istini,,.

 

 

 

Iz knjige Lijepo je biti mlad, Franc Sodja

ANEMIČNA MOLITVA