Preobraženje ( Lk 9, 28-36)

Jedno osam dana nakon tih besjeda povede Isus sa sobom Petra, Ivana i Jakova te uziđe na goru da se pomoli. I dok se molio, izgled mu se lica izmijeni, a odjeća sjajem zablista. I gle, dva čovjeka razgovarahu s njime. Bijahu to Mojsije i Ilija. Ukazali se u slavi i razgovarali s njime o njegovu Izlasku, što se doskora imao ispuniti u Jeruzalemu. No Petra i njegove drugove bijaše svladao san. Kad se probudiše, ugledaše njegovu slavu i dva čovjeka koji stajahu uza nj. I dok su oni odlazili od njega, reče Petar Isusu: „Učitelju, dobro nam je ovdje biti. Načinimo tri sjenice: jednu tebi, jednu Mojsiju, jednu Iliji.“ Nije znao što govori. Dok je on to govorio, pojavi se oblak i zasjeni ih. Ušavši u oblak, oni se prestrašiše. A glas se začu iz oblaka: „Ovo je Sin moj, Izabranik! Njega slušajte!“ I upravo kad se začu glas, osta Isus sam. Oni su šutjeli i nikomu onih dana nisu kazivali što su vidjeli.

 

Druge korizmene nedjelje razmišljamo o Isusovom preobraženju. Čitamo kako je Isus uzašao na goru da se pomoli i poveo sa sobom učenike Petra, Ivana i Jakova. Dok se Isus molio izgled mu se lica izmjeni i odjeća sjajem zablista. Tu su se dodirnuli Stari i Novi Zavjet jer se u slavi ukazaše Mojsije i Ilija. Isus je došao da ispuni starozavjetnu objavu i u njemu se preobrazuju sav Zakon i Proroci i više se Zakon ne pokazuje urezanim u kamene ploče nego „u srca“ (usp. Jr 31, 33). U Isusu je ispunjenje i  punina sve Objave. Upravo u toj Punini i naša srca treba da budu preobražena.

Preobraženje je događaj molitve jer vidimo dok se Isus molio izgled lica mu se izmjeni, a odjeća sjajem zablista. Želeći utvrditi vjeru svojih učenika, Isus ih vodi na goru i pred njima se preobražava pokazujući im tako predokus nebeske slave. Posebno sa ovim učenicima Isus ima plan. Svjestan njihove slabosti i svega onoga što će oni još morati proći u ostvarenju Božjeg plana s njima, Isus im pokazuje djelić nebeske slave kako bi ih osnažio u vjeri i ustrajnosti. Međutim, učenici nisu mogli dugo izdržati pa ih bijaše svladao san. Oni su spavali, ali Isus je molio. Slava i hvala Isusu jer dok mi „spavamo“ on se neprestano zauzima za nas!

Kako postići preobraženje srca? Kako se probuditi od sna i vidjeti slavu Božju u vlastitom životu? Sveto Pismo kaže: „Probudi se, ti što spavaš, ustani od mrtvih i zasvijetlit će ti Krist“ (Ef  5, 14). Isto kao i sa ovim učenicima tako i sa  svakim od nas Bog ima plan za naš život. On je u svojoj božanskoj providnosti osmislio naš životni put, postavio putokaze i dao znakove po kojima se trebamo ravnati. Istina, tu su i mnoge prepreke koje nam često usporavaju hod, koje nas ruše, koje pokušavaju sakriti i zametnuti Božje znakove i povesti nas krivim putovima kako bi zalutali. Bog zna za sve naše slabosti, padove, teškoće, kušnje i napasti koje nas progone i zato nam daje moćna sredstva da se možemo boriti i opstati. Posebno jako i moćno sredstvo je molitva.  Po molitvi se događaju čudesa i čudesna preobraženja srca.

Međutim, i te kako smo svjesni da naše molitve često ne donose plodove. Zašto je to tako ako imamo Isusovo obećanje kojim kaže:“Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se!“ (Lk 11, 9; Mt 7, 7)? Sveti Jakov u svojoj poslanici dat će odgovor na ovo pitanje i reći će – istina, mi „tražimo, ali ne primamo, ne primamo jer rđavo tražimo – da to u svojim pohotama protratimo“ (usp. Jak 4, 3). Mi često imamo krivo poimanje molitve. Na žalost, naša molitva mnogo puta više sliči na nabrajanje liste želja upućenih Bogu nego na ono što molitva uistinu treba biti.

Molitva je krik srca kako kaže sv. Augustin. Molitva je uzdignuće duše k Bogu. Molitva je dar Božji jer pristupamo Bogu svjesni da on može dati i uzeti. Isus nam obećaje da će nam Otac nebeski dati sve što zaištemo u njegovo Ime (usp. Iv 16, 23). No, moliti u Isusovo Ime znači moliti u skladu s Isusovim načelima. A moliti u skladu s Isusovim načelima znači da tako i živimo. Svi znamo da to nije lako. Zato trebamo preobraženje. Trebamo molitvu.

Da, Bog ima savršen plan s nama, ali u tom planu i mi moramo surađivati s Bogom. Ako hoćemo vidjeti Božju slavu u našem životu i ako hoćemo da nam „zasvijetli Krist“  moramo se probuditi iz našeg mrtvila i naučiti moliti. Moramo naučiti uzdići se k Bogu i na našim Taborima i na Kalvarijama jer život se sastoji i od jednog i od drugog. Snagu ćemo naći u Bogu, u molitvi, u osobnom odnosu s njim. Put je jasno pokazan: „Ovo je Sin moj, Izabranik! Njega slušajte!“. Božje obećanje: „Ako ostanete u meni i riječi moje ako ostanu u vama, što god hoćete, ištite i bit će vam“ (Iv 15, 7) je čvrsto i nepromjenjivo. No, očito mi smo oni koji trebaju mijenjati podosta u svom životu kako bi Božja obećanja doista bila djelotvorna u našem životu. Prije svega, primiti Boga u svoj život i slušati njegovu riječ po kojoj jedino i stvarno se preobražavaju srca i preobražavaju životi.

      Gledaj Isusa, slušaj Isusa, živi s Isusom i dogodit će se preobraženje i na tvom Taboru i na tvojoj Kalvariji! Amen!

Ljiljana

2. KORIZMENA NEDJELJA